Introductie

Altijd al alles willen weten over Nederlandse vestingsteden en vestingstad Naarden in het bijzonder. Dan is een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum in de Noord-Hollandse plaats een must. Naast een schat aan informatie over de geschiedenis van Naarden en de Nederlandse vestingbouw, zowel in eigen land als in de overzeese gebieden, vind je hier ook alles over de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Nieuwe IJssellinie. Een bijzonder museum dat een goed inzicht geeft in de manier waarop onze voorouders zich verdedigden tegen de vijand.

Ga naar de website van Nederlands Vestingmuseum

Historie en populariteit

Het Nederlands Vestigingsmuseum bestaat sinds 1955 en is gevestigd in en om Bastion Turfpoort, een van de zes bastions van de vesting Naarden. Andere bastions zijn Bastion Oude Molen, Bastion Nieuwe Molen, Bastion Oranje, Bastion Katten en Bastion Promers.

Locatie

Naast de vestingwerken zelf kent Naarden nog een groot aantal andere bezienswaardigheden. De bekendste is de Grote Kerk van Naarden. De Sint-Vituskerk, zoals de Grote Kerk ook wel genoemd wordt, dateert uit de veertiende en vijftiende eeuw en is een gotische basiliek. De Grote Kerk in Naarden is vooral beroemd geworden vanwege de jaarlijkse uitvoering van de Mattheus Passion van Bach. Daarnaast worden er gedurende de gehele zomer orgelconcerten georganiseerd. Naarden zelf wordt ook wel de parel van het Gooi genoemd. Het Gooi, dat bekend staat om zijn prachtige natuur, waaronder bossen en heidevelden. Een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum kan dan ook prima worden gecombineerd met een wandeling of fietstocht door dit prachtige natuurreservaat.

Programma / activiteiten

In het Nederlands Vestingmuseum worden ook tal van activiteiten georganiseerd waardoor de geschiedenis herbeleefd kan worden. Zo kunnen bezoekers meevaren op de museumboot op een heuse patrouille vaartocht. Elke eerste zondag van de maand is het mogelijk om met de kanonnier mee te lopen. De kanonnier, uitgerust in vol ornaat, vertelt verhalen, anekdotes en sluit de anderhalf uur durende tocht uiteraard af met een kanonschot. Tenslotte is het ook mogelijk om een verjaardagsfeestje in de vesting te vieren, waarbij de jarige samen met vriendjes en vriendinnetjes op zoek gaat naar een aantal waardevolle spullen.

Stats & tags


Naarden, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling