Introductie

Het Nederlands Zouavenmuseum laat bezoekers kennis maken met een bijzondere groep Nederlanders. Doordat het grondgebied van de Kerkelijke Staat in Italië, met de paus aan het hoofd, gevaar liep veroverd te worden door vrijheidsstrijder Garibaldi, besefte de paus dat hij een sterk leger nodig had. Na een wereldwijde oproep aan katholieke jongeren om hem te helpen, ontstond het Regiment der Pauselijke Zouaven, een Frans leger, waar ook Nederlanders zich voor aangemeld hadden. Oudenbosch was het verzamel- en vertrekpunt voor deze Nederlanders. Een pastoor gaf hen onderdak en bereidde hen voor op hun taak in Rome. Tijdens een bezoek aan het Nederlands Zouavenmuseum komen bezoekers alles te weten over dit strijdlustige leger, aan de hand van de boeiende collectie.

Ga naar de website van Nederlands Zouavenmuseum

Historie en populariteit

Het Nederlands Zouavenmuseum is ontstaan dankzij Christofoor van Langen. Hij was jarenlang geschiedenisleraar aan de opleiding voor onderwijzers, behorend tot de congregatie van St. Louis in Oudenbosch. Van Langen was voornamelijk geïnteresseerd in de geschiedenis van de Pauselijke Zouaven en verzamelde alles wat hiermee te maken had. Aangezien er vanuit Nederland de meeste aanmeldingen kwamen, ruim 3000 man hadden zich bij de Zouaven aangesloten, ging zijn belangstelling vooral uit naar deze groep.

Locatie

In 1947 werd een museum met deze bijzondere verzameling geopend. In 1975 werd het Nederlands Zouavenmuseum op het huidige adres heropend. Het museum mag jaarlijks een leuke groep bezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

Het Nederlands Zouavenmuseum is gevestigd in Oudenbosch in de gemeente Halderberge, provincie Noord-Brabant. Met het openbaar vervoer is het museum goed bereikbaar. Het ligt op 5 minuten loopafstand van het NS station. Ook met eigen vervoer is Oudenbosch prima te bereiken.

Het Nederlands Zouavenmuseum bestaat uit een drietal zalen. Iedere zaal heeft zijn eigen, indrukwekkende collectie. Zo vindt men een zaal met uniformen van de Zouaven, een zaal met schilderijen en een zaal met persoonlijke bezittingen zoals brieven, dagboeken, foto’s, verzoekschriften en ontslagbewijzen. Naast de bijzondere voorwerpen bezit het museum veel documentatie over dit bijzondere leger. In de inschrijfregisters kan men wellicht nog bekende familienamen treffen.

Bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding en voor kinderen zijn er speciale kids rondleidingen samengesteld. Deze worden afgesloten met een leerzame en spannende speurtocht door het Nederlands Zouavenmuseum.

Stats & tags


Oudenbosch, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling