Introductie

Het Nieuw Land Erfgoedcentrum vertelt alles over het Zuiderzeeproject, één van Nederlands grootste inpolderingen. Dit veelzijdige museum voert bezoekers mee naar vroegere tijden, helemaal terug tot in de prehistorie. Men maakt een reis door de tijd aan de hand van verschillende presentaties, vaste exposities en persoonlijke verhalen van mensen die in dit gebied leefden. Alles op het gebied van inpolderen, inrichten en ontwikkelen van nieuw land wordt uitgebeeld in het museum. Voor kinderen is Het Nieuw Land Erfgoedcentrum ook erg leuk, want voor hen zijn er speurtochten beschikbaar en zij kunnen ontdekken of er een archeoloog in hen schuilt.

Ga naar de website van Nieuw Land Erfgoedcentrum

Historie en populariteit

Het Nieuw Land Erfgoedcentrum is een samenwerkingsverband tussen diverse cultuurhistorische instellingen en gemeenten. Sinds deze fusie, in 2004, heeft dit museum zich flink ontwikkeld. In februari 2005 is het Erfgoedcentrum officieel geopend en heeft sindsdien vele bezoekers mogen verwelkomen. Sinds 2008 is het Nieuw Land Erfgoedcentrum een geregistreerd museum, wat de kwaliteit en een verantwoordelijk beheer van het culturele erfgoed waarborgt.

Locatie

Het Nieuw Land Erfgoedcentrum is gelegen in Flevolands provinciehoofdstad Lelystad. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het NS station in Lelystad kan men de bus richting het Erfgoedcentrum nemen. Dit is op een afstand van slechts acht minuten rijden. Indien men met eigen vervoer komt, is er voldoende parkeergelegenheid in de VOC garage, nabij het Erfgoedcentrum.

Programma / activiteiten

Het thema van Het Nieuw Land Erfgoedcentrum is de geschiedenis van de bewoners van het gebied dat nu de Provincie Flevoland heet. Het Erfgoedcentrum beeldt dit uit door middel van veelzijdige en interessante collecties in de vorm van foto’s, documenten, tekeningen en kaarten. Daarnaast bezit het centrum een unieke verzameling objecten die tijdens de inpoldering van het gebied zijn gevonden op de zeebodem. De collecties tonen de lange geschiedenis van Flevoland. Van het leven van de eerste bewoners van het moeraslandschap in de Nieuwe Steentijd, tot de bewoners van het nieuwe land.

Het Erfgoedcentrum heeft een aantal vaste en wisselende tentoonstellingen. In de vaste tentoonstellingen komen bezoekers meer te weten over de prehistorie, de strijd tegen het water en het verleden en de toekomst van het IJsselmeer. In De Schatkamer vindt men kleinere tentoonstellingen van bijvoorbeeld kaarten en kostbare archiefstukken. Daarnaast organiseert Nieuw Land regelmatig activiteiten, zoals film- en theatervoorstellingen. De exposities zijn leuk en leerzaam voor zowel jong als oud, want ook kinderen en scholen kunnen meedoen met activiteiten die door het Nieuw Land Erfgoedcentrum speciaal op hen zijn afgestemd.

Stats & tags


Lelystad, Flevoland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling