Introductie

Het Oerol Festival is een tiendaags cultureel festival dat jaarlijks op het eiland Terschelling wordt gehouden. Wanneer het eiland weelderig in het groen staat, kunnen bezoekers genieten van optredens van muzikanten, toneelgroepen en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het hele eiland staat 10 dagen lang in het teken van straat- en locatietheater, dans, muziek, kunst en gezelligheid.

Ga naar de website van Oerol Festival

Historie en populariteit

Bezoekers dienen voor het bijwonen van de vele voorstellingen te beschikken over een Oerol Festival paspoort, welke behalve toegang tot de festivalterreinen eveneens tot twee fraaie fietsroutes toegang geeft. Onderweg komt de fietser dan allerlei kunstzinnige verrassingen en voorstellingen tegen.

Locatie

Het Oerol Festival werd door kroegbaas Joop Mulder in 1981 opgericht. Samen met Piet Huisman ontstond het idee om het Festival of Fools naar het eiland te halen. En zo trokken zij langs alle ondernemers over het hele eiland om hen te interesseren. Het eerste festival vond plaats in juni 1982 en vrijwel iedereen droeg zijn steentje bij.

Programma / activiteiten

De festivalnaam Oerol is een afgeleide van het dialect woord ‘overal’. Het duidde een bepaald tijdstip van het jaar aan, namelijk het moment dat overal op het eiland het vee werd losgelaten om te grazen. Na verloop van jaren, met de komst van verharde wegen, leidde dit gebruik al snel tot ongelukken, omdat mensen tegen de op de weg lopende koeien aanbotsten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het oerol gebruik afgeschaft en ook niet meer teruggekeerd. Trok het eerste Oerol Festival circa 500 bezoekers, vandaag de dag zijn dat er ruim 50.000.

Het Oerol Festival wordt gehouden op diverse locaties, verspreid over het Waddeneiland Terschelling. Het eiland is bereikbaar met de boot vanaf Harlingen, provincie Friesland. Tijdens het evenement worden extra boten en bussen ingezet.

Tijdens het Oerol Festival worden op meer dan 60 plekken op het eiland Terschelling allerlei feestelijkheden georganiseerd zoals kunst, theater, muziek en dans. Bezoekers kunnen genieten van optredens op de openluchtpodia op de festivalterreinen, maar ook op andere plekken staan diverse muziekpodia opgesteld en ontbreekt het straattheater niet. Bezoek een voorstelling in een oude bunker of dans mee op het strand. Overal worden tijdelijke theaterlocaties gerealiseerd.

Het Oerol paspoort geeft toegang tot de festivalterreinen en activiteiten. Ook twee speciale fietsroutes zijn toegankelijk met het paspoort. Tot slot worden er tevens drie gezellige braderieën op verschillende locaties georganiseerd tijdens het Oerol Festival.

Stats & tags


Midsland, Friesland, Nederland
Evenementen, Juni

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling