Introductie

Sportfanaten kunnen hun hart ophalen bij de Olympic Experience in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Ruim een eeuw Nederlandse sportgeschiedenis uitgestald op heilige sportgrond. Sportgrond waar in 1928 de eerste en enige Olympische Spelen op Nederlandse bodem werden georganiseerd. Op de plek waar voor het eerst de Olympische vlam aangestoken werd. Een mooiere locatie voor een sportmuseum is niet denkbaar.

Ga naar de website van Olympic Experience

Historie en populariteit

De Olympic Experience komt voort uit het in 1995 opgerichte Nederlands Sportmuseum Olympion. Dit museum was gevestigd in Lelystad. Na enkele jaren raakte het museum in financiële problemen en werd er gezocht naar een plek met een grotere sporthistorie dan de provinciehoofdstad van Flevoland, dat ten tijde van de Olympische Spelen in Amsterdam nog niet eens op de tekentafel bestond. In het Olympisch Stadion werd de perfecte locatie gevonden en in 2005 was de verhuizing een feit.

Locatie

Het Olympisch Stadion op zich is een bezoek al meer dan waard. Het door de Voorburgse architect Jan Wils volgens de richtlijnen van de Amsterdamse School in 1927 ontworpen stadion is een monument voor de Nederlandse sport. Alles hier ademt sport, van de 2.000.000 bakstenen tot aan de middenstip van het voetbalveld. Een betere locatie voor een sportmuseum is niet denkbaar.

Programma / activiteiten

Multimediaal en interactief zijn de sleutelwoorden waar het bij de Olympic Experience om draait. Filmbeelden die teruggaan tot het jaar 1924 nemen de bezoeker mee op een sportieve reis door het verleden, heden en de toekomst van sport in Nederland. Overigens is er niet alleen aandacht voor de sport zelf, ook belangrijke bijzaken als voeding, doping, wetenschap en techniek worden breed uitgelicht. Overigens worden niet alle sporten behandeld, maar richt de Olympic Experience zich op in totaal tien sporten. Voetbal voert de boventoon, maar ook hockey, tennis, judo, ruitersport, atletiek, wielrennen, roeien, zwemmen en natuurlijk schaatsen ontbreken niet. Een van de meest bijzondere items in het museum is de fiets waarop Jan Janssen in 1968 de Tour de France won.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling