Introductie

Het Openbaar Vervoer Museum Rotterdam is een museum voor en door liefhebbers van alles wat te maken heeft met het Nederlands openbaar vervoer. Het museum is gelegen op een bijzondere plaats, met boven het museum de tram en bus en eronder de metro. Het museum bevindt zich namelijk in het metrostation Oostplein. Bezoekers komen hier alles te weten over de geschiedenis van het openbaar vervoer en de collectie omvat materialen als emblemen, knopen, tekeningen, uniformen, petten, dienstregelingen, maquettes, films en meer. Alles wat te maken heeft met openbaar transport van mensen is hier terug te vinden.

Ga naar de website van Openbaar Vervoer Museum

Historie en populariteit

André Krieg, fervent verzamelaar van alles op het gebied van het openbaar vervoer, heeft het Openbaar Vervoer Museum opgericht. Van kleins af aan speelde hij al met treintjes en na verloop van jaren wilde hij meer over de geschiedenis en de achtergrond te weten komen. De uit de kluiten gegroeide verzameling wilde hij aan iedereen laten zien en zodoende opende hij de deuren van zijn ouderlijk huis op 16 december 1984. Dit werd zo’n groot succes dat het onderkomen al snel te klein werd. In overleg met de RET werd besloten het museum naar het metrostation Oostplein te verhuizen, een unieke locatie. Er werd een stichting opgericht en op 14 september 1990 was de officiële opening. In 2002 vond een grondige verbouwing plaats die nogal wat tegenslagen kreeg te verduren. Inmiddels is het museum weer opengesteld en mag het jaarlijks vele bezoekers verwelkomen.

Locatie

Het Openbaar Vervoer Museum is gelegen in het metrostation Oostplein Rotterdam, provincie Zuid Holland. Vanwege de centrale ligging in de stad is het museum bijzonder goed te bereiken met (hoe kan het ook anders) het openbaar vervoer. In de stad zijn voldoende parkeermogelijkheden, echter wel allemaal betaald.

Programma / activiteiten

Het Openbaar Vervoer Museum is een klein museum dat bezoekers een kijkje geeft in het openbaar vervoer in binnen-en buitenland van vroeger en nu. Er zijn vele schaalmodellen te bewonderen, omdat de ruimte te klein is voor voertuigen op ware grootte. Daarnaast bestaat de collectie uit onder meer foto’s, films en maquettes als ook uit uniformen, dienstregelingen en natuurlijk de modelbaan. Het museum is zodoende ook uitermate geschikt voor kinderen.

Het Openbaar Vervoer Museum is eveneens een prima plek voor het vieren van een kinderfeestje. Een partijtje wordt hier één groot feest met bewegende treintjes en trams, allerlei verlichtingen, stationsgeluiden en nog veel meer. Daarnaast is het Openbaar Vervoer Museum ook een zeer unieke locatie voor een trouwreportage.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling