Introductie

Op ongeveer 30 minuten varen van Muiden ligt Pampus, een aangelegd eiland met een bijzonder fort, een ontvangstruimte en een huis waar de fortwachter woont met zijn gezin. Het eiland staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Ga naar de website van Pampus

Historie en populariteit

In 1887 begon de aanleg van het fort van Pampus in de Zuiderzee. Acht jaar later werd de bouw afgerond en droeg de Minister van Oorlog het fort over aan de artillerie. Alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er uiteindelijk soldaten gelegerd. In tijden van vrede hebben er alleen fortwachters met hun gezinnen op het eiland gewoond. In 1986 werd de Stichting Pampus opgericht. De stichting wil het eiland opknappen en toegankelijk maken voor publiek en heeft het eiland uiteindelijk gekocht van de staat. Sinds 1995 vaart er dagelijks een veerboot naar Pampus. In 2004 werd de 300.000ste bezoeker verwelkomd. Het eiland kreeg datzelfde jaar de status van rijksmonument.

Locatie

Forteiland Pampus is te bereiken met een veerboot, een charter of een eigen boot. De veerboten vertrekken vanuit IJburg en vanuit Muiden. Afmeren met een eigen boot mag alleen als het forteiland geopend is.

Programma / activiteiten

Bezoekers van het forteiland Pampus kunnen zelf kiezen wat ze willen doen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rondleiding door een gids, een verkenning op eigen gelegenheid of een spannende speurtocht voor kinderen. Op het eiland staat een klein ontvangstcentrum, Het Hollands Licht. U kunt hier een hapje en een drankje bestellen en een kleine tentoonstelling bezoeken. Groepen van minimaal twintig personen kunnen levend stratego spelen in het fort, maar dit speciale arrangement moet wel gereserveerd worden. In de vakanties worden er extra activiteiten georganiseerd voor kinderen. Organiseert u een bedrijfsevenement? Het fort is een ideale locatie voor vergaderingen, feesten, recepties en workshops.

Stats & tags


Muiden, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling