Introductie

Een prachtig voorbeeld hoe modern en klassiek samen gaan vind je in het centrum van Heerlen. Hier staan het Glaspaleis, dat prijkt op de prestigieuze internationale lijst van 1000 belangrijkste gebouwen uit de twintigste eeuw, en de Sint Pancratiuskerk in perfecte harmonie naast elkaar. Op deze pagina vind je meer informatie over de Sint Pancratiuskerk.

Ga naar de website van Pancratiuskerk Heerlen

Historie en populariteit

Over de exacte historie van de Sint Pancratiuskerk is veel geschreven, maar een eenduidig antwoord op de vraag hoe oud de kerk precies is, is niet te geven. Wel gaat men uit dat op de plek waar tegenwoordig de Sint Pancratiuskerk staat reeds in de tiende eeuw een kerk heeft gestaan. Wat wel vast staat is dat de huidige toren aan het eind van de veertiende eeuw gebouwd is. En de laatste ingrijpende verbouwing heeft plaats gevonden aan het begin van de twintigste eeuw. Jos Cuypers, zoon van de beroemde en invloedrijke architect Pierre Cuypers, tekende voor deze verbouwing, waarbij de kerk aanzienlijk werd uitgebreid.

Locatie

De Sint Pancratiuskerk staat in het centrum van Heerlen aan het Pancratiusplein. Een plein dat de kerk onder andere deelt met het Glaspaleis en de Schelmentoren. De eerste geldt als een van de meest in het oog springende ontwerpen van het Nieuwe Bouwen, een belangrijke stroming in de architectuur ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw. De Schelmentoren is een middeleeuwse gevangenistoren die tegenwoordig wordt gebruikt door een plaatselijke carnavalsvereniging. Even ten noorden van Heerlen ligt het prachtige Kasteel Hoensbroek. Een bezoek aan dit kasteel, dat een van de grootste van ons land is, is prima te combineren met een bezoek aan de Pancratiuskerk en de overige bezienswaardigheden van het centrum van Heerlen.

Programma / activiteiten

De Sint Pancratiuskerk is te bezichtigen op dinsdag en zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Daarnaast vinden er iedere eerste dinsdag van de maand ‘marktdagconcerten’ plaats. Op die dagen zal het orgel tussen 13.00 en 13.30 uur bespeeld worden.

Stats & tags


Heerlen, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling