Introductie

Panorama Mesdag is het grootste schilderij van Nederland. Stap middenin dit bijzondere schilderij en ontdek het Scheveningen van 1881.

Ga naar de website van Panorama Mesdag

Historie en populariteit

De schilder Hendrik Willem Mesdag werd in 1870 in één keer bekend door zijn deelname aan de Parijse Salon, waarmee hij een gouden medaille won. Al snel stond hij in kunstenaarskringen bekend als vakbekwame zeeschilder. In 1880 vroeg een Belgisch bedrijf of hij een panorama wilde schilderen en na vier maanden was Mesdags maritieme Panorama een feit. Zelf beschouwde Mesdag dit gigantische schilderij als één van zijn belangrijkste werken. Toen het Belgische bedrijf een paar jaar later failliet ging, kocht Mesdag zijn panorama terug. Inmiddels is Panorama Mesdag uitgegroeid tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Den Haag. Sinds de Tweede Wereldoorlog trekt het museum zo’n 150.000 tot 200.000 bezoekers per jaar.

Locatie

Panorama Mesdag is nog altijd te bewonderen op dezelfde locatie aan de Zeestraat in Den Haag als waar het op 1 augustus 1881 voor het eerst werd opengesteld. De locatie is vanuit het centrum wandelend goed te bereiken.

Programma / activiteiten

De hoofdattractie van Panorama Mesdag is natuurlijk het indrukwekkende panorama van Mesdag. Het doek is maar liefst 120 meter lang en 14 meter hoog. Het schilderij is rond, waardoor u het gevoel krijgt middenin Scheveningen te staan. Toch is dit niet het enige kunstwerk dat u kunt bewonderen. Naast andere schilderijen van Hendrik Willem Mesdag vindt u er ook verschillende werken van Sientje Mesdag, de vrouw van Hendrik Willem. Zij schilderde landschappen en was net als haar man lid van de Haagse School. Daarnaast worden er regelmatig wisseltentoonstellingen georganiseerd. Kunt u geen genoeg krijgen van het bijzondere panorama van Mesdag? In de museumwinkel kunt u kiezen uit verschillende cadeauartikelen, waaronder repro’s en paraplu’s van het panorama. Wilt u even ontspannen? Bezoek dan het museumcafé voor cappuccino met appelgebak of een echte ‘Haagse Kakker’.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling