Introductie

Planetron Cinedome is een bijzondere attractie even buiten Dwingeloo in Drenthe. Alleen al de vormgeving van het gebouw zelf is een bezienswaardigheid op zich. Duizelingwekkende film- en sterrenvoorstellingen worden op een groot koepelvormig projectiescherm weer gegeven. Dit projectiescherm is met zijn 350 m² het grootste van Noord Nederland. Daarnaast kunnen bezoekers exposities bekijken en kunnen kinderen zich uitleven met speciale kindercomputerspelletjes en meedoen aan echte KNEX wedstrijden.

Ga naar de website van Planetron Cinedome

Historie en populariteit

Planetron in Dwingeloo is sinds 1989 toegankelijk voor publiek en herbergt één van de Zeiss planetariums, waarvan er twee in Nederland bestaan. Het Planetron behoort in Nederland tot één van de grootste informatie- en voorlichtingscentra over sterrenkunde. Jaarlijks trekken circa 70.000 bezoekers naar deze bijzondere attractie in het gemoedelijke Drentse landschap.

Locatie

Aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, even buiten Dwingeloo in Drenthe, is Planetron Cinedome gelegen. Met de auto goed te bereiken, want parkeren is gratis en vlak voor de deur.

Programma / activiteiten

Planetron draait rondom op de koepel film voorstellingen, zodat de bezoeker zelf de indruk krijgt op reis te zijn in de ruimte. De sensatie, alsof men in een andere wereld binnenstapt, wordt mede bepaald door de combinatie van het mega grote scherm en de muziekinstallatie. Het Planetron organiseert regelmatig sterrenkijkavonden, waarin jong en oud worden meegenomen naar de boeiende wereld van planeten en sterren. Bij helder weer bestaat de mogelijkheid om zelf door de grootste professionele optische telescoop een kijkje te nemen en voor kinderen is er een sterrenkijkmedaille te verdienen. Daarnaast geeft de expositieruimte de bezoekers meer informatie over ruimtevaart, planeten en sterren en tonen films de geschiedenis van de telescoop en de space shuttle. De winkel biedt een gevarieerd assortiment aan populair wetenschappelijk speelgoed en de enorme Knex expositie zal vooral kinderen aanspreken. Zij kunnen naast het bewonderen van de Knex modellen, eveneens zelf met Knex aan de slag gaan en mee doen met de wedstrijd: ‘Wie bouwt het leukste ruimtevaartuig’.

Iets te vieren? Dan biedt Planetron vele mogelijkheden en een bijzondere locatie. Voor een jubileum, verjaardag, familiefeest, personeelsuitje, schoolreisje of kinderfeestje is Planetron een prima keuze, maar ook voor zakelijke bijeenkomsten zoals presentaties en vergaderingen is Planetron een zeer geschikte locatie.

Stats & tags


Dwingeloo, Drenthe, Nederland
Planetariums

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling