Introductie

Met de komst van nieuwe media is het haast niet meer voor te stellen dat Radio Kootwijk ooit gold als een sterk staaltje technisch vernuft. Het zendstation midden op de Veluwe werd in 1918 gebouwd met als doelstelling de communicatie met de overzeese koloniën te bespoedigen. Tegelijk met de bouw van het zendstation werd ook het gelijknamige dorp Radio Kootwijk gebouwd, speciaal voor werknemers. Inmiddels heeft het zendstation zijn functionaliteit van weleer compleet verloren. Wat overblijft is een prachtige architectonische mix van de Amsterdamse en Berlijnse School dat ook tegenwoordig nog bij velen tot de verbeelding spreekt. En daarom een bezoek meer dan waard is.

Ga naar de website van Radio Kootwijk

Historie en populariteit

De bouw van het zendstation en het gelijknamige dorp had nog heel wat voeten in aarde. Temeer omdat was gekozen voor een totaal onontgonnen stuk Veluwe als locatie. Uiteindelijk werd in 1923 begonnen met draadloze telegrafie via de lange golf. Vijf jaar later werd dat korte golf. En het was niemand minder dan koningin-moeder Emma die in 1929 de radiodienst met de beroemde woorden ‘Hallo Bandung, hier Den Haag’ officieel voor publiek opende. Overigens was die radiodienst verschrikkelijk duur. Een gesprek kostte maar liefst dertig gulden, een vermogen in die tijd. Aan het einde van de oorlog hebben de Duitsers grote delen van Radio Kootwijk ontmanteld en meegenomen. Na de oorlog zijn die delen weer teruggevonden en teruggebracht naar Nederland.

Locatie

De plek waar Radio Kootwijk gevestigd geeft het geheel een haast surrealistische indruk. Het enorme hoofdgebouw, ook wel de kathedraal genoemd, in het midden van de Veluwe. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect Julius Luthmann, die zich aan de tekentafel liet inspireren door de Egyptische sfinxen.

Programma / activiteiten

Tegenwoordig wordt het hoofdgebouw van Radio Kootwijk onder andere gebruikt voor evenementen en exposities. Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer, eigenaar van het complex, met enige regelmaat bijzondere activiteiten in en om Radio Kootwijk.

Stats & tags


Radio Kootwijk, Gelderland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling