Introductie

Het Rietveld Schröderhuis – ontworpen door Gerrit Thomas Rietveld- is het enige pand wat gebouwd is volgens de kunststroming De Stijl. Zowel het huis zelf als het interieur zijn een bezoek waard. Uw entreebewijs is tevens bruikbaar in het Centraal Museum Utrecht en het Dick Bruna Museum.

Ga naar de website van Rietveld Schröderhuis

Historie en populariteit

Het Rietveld Schröderhuis is genoemd naar de ontwerper en de opdrachtgever. In 1924 bouwde architect en vormgever Gerrit Thomas Rietveld het pand in opdracht van Truus Schröder.In 1985 -na het overlijden van Schröder- kwam het huis in handen van Stichting Rietveld Schröderhuis. Na restauratie werd het beheer overgedragen aan het Centraal Museum Utrecht.vanaf 1987 komen bezoekers het huis bewonderen. Eind 2000 kwam het Schöderhuis terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De architect woonde en werkte van 1888 tot 1964 in Utrecht. Gedurende zijn leven heeft hij een stempel gedrukt op de stad.

Locatie

Het Rietveld Schröderhuis is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De bus stopt op hooguit 11 minuten loopafstand. Met de auto is het huis makkelijk te bereiken en is er voldoende (betaalde) parkeergelegenheid in de omgeving. U kunt uw bezoek combineren met het Centraal Museum Utrecht en het Dick Bruna Museum. Toon uw toegangsbewijs van Rietveld, en u mag gratis naar binnen.

Programma / activiteiten

Rietveld. Wie eenmaal een ontwerp van hem heeft gezien, herkent het de volgende keer absoluut. Strakke lijnen, een spel van vlakken. Geel, blauw, rood en zwart, wit, grijs, spelen vaak de hoofdrol voor wat betreft kleur. Vanaf 1923 veel asymmetrische objecten en ontwerpen. Het Rietveld Schröderhuis is een monument, geplaatst op de lijst van werelderfgoed. Het is zeer bijzonder, al is het maar om het feit dat dit het enige pand ter wereld is dat gebouwd is volgens kunststroming De Stijl. Om het huis en de vertrekken te kunne gebruiken, moet de bewoner zelf aan de slag. Schuivende wanden die het slaapvertrek afschermen, een wand die opengevouwen moet worden om de badkamer te betreden; voorzetluiken die zorgen voor privacy binnen. Opvallend is verder de eenheid tussen binnen en buiten. Dezelfde eenheid zie je ook tussen de vaste interieur en de losse meubels.
Tijdens uw bezoek wordt u rondgeleid met behulp van een audiotour, welke beschikbaar is in zeven talen. Een rondleiding door een gids behoort ook tot de mogelijkheden.
U dient ten alle tijde uw bezoek te reserveren.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling