Introductie

In het Rijksmuseum van Oudheden maakt u kennis met culturen van de oudheid. Ontdek bijzondere voorwerpen uit de Griekse en Romeinse wereld, het oude Egypte en het Nabije Oosten, maar ook uit het vroege Nederland.

Ga naar de website van Rijksmuseum van Oudheden

Historie en populariteit

Het Rijksmuseum van Oudheden kent een bijzondere geschiedenis. In 1818 werd het museum opgericht door Willem I aan de Houtstraat. De collectie bestond destijds uit een verzameling van 150 Griekse en Romeinse beelden. De eerste directeur werd Caspar Reuvens, een bevlogen archeoloog die ervoor zorgde dat de collectie razendsnel werd uitgebreid. In het buitenland werden bijzondere voorwerpen aangekocht en het museum ontving omvangrijke erfenissen en schenkingen. Aan het eind van de negentiende eeuw besloot het museum steeds vaker zelf opgravingen te organiseren, waardoor de collectie werd aangevuld met belangrijke vondsten uit eigen bodem. Sinds 1920 is het museum gevestigd in het huidige pand aan het Rapenburg.

Locatie

Het Rijksmuseum van Oudheden ligt midden in het historische centrum van Leiden. Vanaf treinstation Leiden loopt u in 10 minuten naar het museum. Bezoekers kunnen ook met de auto komen, maar aan het Rapenburg geldt wel betaald parkeren. Een andere optie is parkeerterrein Haagweg. Vanaf dit parkeerterrein kunt u een gratis pendelbusje nemen naar het museum.

Programma / activiteiten

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is in de loop der jaren uitgegroeid tot zo’n 150.000 voorwerpen. De topstukken uit de collectie zijn altijd te zien. Daarnaast organiseert het museum regelmatig thematentoonstellingen. De vaste collectie bestaat onder meer uit de afdeling Egyptenaren, met bijvoorbeeld een indrukwekkende mummiecollectie, de afdeling Klassieke wereld, met prachtige beeldjes van brons en terracotta, en de afdeling Nederland in de Romeinse tijd, met Romeinse altaren. Met een kinderexpo, speciale audiotours, kindercolleges en andere vakantieactiviteiten is het museum ook bij kinderen in trek. Jarigen kunnen er zelfs hun verjaardagsfeestje vieren.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Openingstijden

Dagelijks (maandag t/m zondag): 10.00 – 17.00 uur
Gesloten op: 25 december, 1 januari, 27 april en 3 oktober
Tijdens alle schoolvakanties open op maandag (10.00 – 17.00 uur)
Altijd open op 1e en 2e paasdag, 5 mei, Hemelvaartsdag, 1e en 2e pinksterdag, 2e kerstdag en oudejaarsdag

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling