Introductie

Als de ruïne van kasteel Ravesteyn er al zo imposant uit ziet, hoe indrukwekkend moet het kasteel Ravesteyn er dan in volle glorie hebben uitgezien? Het waren de Watergeuzen die het kasteel als laatsten in volle glorie zagen, kort voor het moment dat ze Ravesteyn in 1572 in brand staken. Geplaagd door geldgebrek, een veranderend politiek klimaat in de Tachtigjarige Oorlog en de verwoestende brand heeft de toenmalige Heer van Heenvliet, die het Huis van Heenvliet zoals het toentertijd werd genoemd bewoonde, doen besluiten niet tot wederopbouw over te gaan. Niet wetende dat bijna een half millennium later de restanten van het Huis van Heenvliet nog steeds bij velen tot de verbeelding spreken en bij evenzo velen de fantasie lustig prikkelen.

Ga naar de website van Ruïne Ravesteyn

Historie en populariteit

De start van de bouw van de toren van Heenvliet heeft vermoedelijk in 1230 plaats gevonden. Dit wordt afgeleid uit het feit dat de bakstenen die voor de bouw gebruikt zijn juist in die periode erg in de mode waren. En het toegepaste metselwerk in Vlaams verband raakte verloor niet veel later zijn populariteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een plek met zo’n bijzondere historie veelvuldig bezocht wordt. Mede dankzij tal van activiteiten die er georganiseerd worden, waaronder een heuse levende geschiedenisles met soldaten in maliënkolders en valkeniers.

Locatie

Kasteel Ravesteyn, of beter gezegd de ruïnes van het kasteel, liggen in het Zuid-Hollandse Heenvliet. Dit kleine plaatsje met minder dan 3.000 inwoners vergaarde reeds in 1469 stadsrechten. Dat Heenvliet een plaats is met een lange geschiedenis, en een bezoekje aan het stadje dus prima gecombineerd kan worden met een bezoek aan Ravesteyn, moge duidelijk zijn. Berucht is de tijd dat de Watergeuzen na de verovering van Den Briel rondzwierven en de wijde omtrek onveilig maakten. Zo ook kasteel Ravesteyn.

Programma / activiteiten

In de zomermaanden worden tal van activiteiten georganiseerd in de ruïne van kasteel Ravesteyn. Van workshops beeldhouwen en fotografie tot wandelingen en culinaire verwennerijen. En dat alles in een setting die ondanks het verval nog altijd de grandeur en klasse van weleer uitstraalt.

Stats & tags


Heenvliet, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling