Introductie

De Ruïne van Teylingen is een rondburcht met een indrukwekkend doorsnede. De burcht meet 37 meter en is omringd door een gracht. Ontdek de rijke historie die teruggaat tot het jaar 948!

Ga naar de website van Ruïne van Teylingen

Historie en populariteit

De eerste vermelding van burcht van Teylingen stamt van het jaar 948. Oorspronkelijk stond alleen de ringmuur op deze plek. In de dertiende eeuw werd het bouwwerk uitgebreid met een donjon, een middeleeuwse woontoren die goed verdedigt kon worden. De uitgestrekte voorburcht, die tevens voorzien was van een gracht, is niet bewaard gebleven. Een eeuw later, verrees er een luxe en comfortabel woonhuis. In 1143 werd het kasteel bewoond door de heren Van Teylingen. Als in 1282 de mannelijke lijn van Van Teylingen uitsterft, gaat het kasteel over in handen van de grafelijkheid. In 1337 wordt het gebouw grondig verbouwd. Het werd het jachtslot van de Hollandse graaf. Onder andere door het aanstellen van een leenheer, groeide het kasteel uit tot een zelfredzaam en economisch onafhankelijk punt. De leenman -met de titel houtvester- zorgde voor de visstand, de wildstand van voor het vlees en het leveren van hout en turf. In die tijd had het het kasteel van Teylingen een enorme omvang. Na de tachtig jarige oorlog was er weinig meer van over. Ruim dertig jaar later werd de burcht voor een groot deel weer opgebouwd. Er verscheen tevens een groot nieuw landhuis. De woontoren werd dan ook vanaf 1605 niet meer gebruikt voor woondoeleinden, maar fungeerde als gevangenis. De donjon en de ringmuur werden in 1676 vernietigd door een brand. Wat u tegenwoordig ziet, is wat over is gebleven van de hoofdburcht. Kastelenstichting Holland en Zeeland beheert de Ruïne van Teylingen sinds 1995.

Locatie

De Ruïne van Teylingen ligt in het plaatsje Teylingen (gemeente Voorhout), ten westen van Noordwijk. De verbinding met het openbaar vervoer is prima. De bus stopt op tien minuten loopafstand. Ook met de auto is de burcht goed bereikbaar. De kust bevindt zich op een kwartier rijden. Een combinatie bezoek aan de Ruïne, de duinen en het strand is en uitstekende optie voor een geslaagde dag uit.

Programma / activiteiten

In een vlak landschap dichtbij de kust, domineert de Ruïne van Teylingen het landschap. Het is een burcht met een ronde muur, van een totale doorsnede van 37 meter. Het eiland waarop het kasteel staat is omgeven door een brede gracht. De woontoren, die later diende als gevangenis bestond uit vier woonlagen. Binnen zijn de gaten waar de oorspronkelijke balken zaten nog te zien. De eeuwenoude binnenplaats is regelmatig het decor van leuke activiteiten en evenementen. Denk aan wedstrijden traditioneel boogschieten, muziek uit de riddertijd, het naspelen van middeleeuwse belegeringen en verhalenvertellers. De Ruïne van Teylingen is geopend van maart tot en met oktober, op woensdag tot en met zondag. Groepen kunnen op afspraak op andere dagen en maanden terecht.

Stats & tags


Voorhout, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling