Introductie

Wanneer je jezelf presenteert als de meest gastvrije stad van Nederland, dan schept dat verwachtingen. Maar een ieder die Den Bosch ooit bezocht heeft zal beamen dat de hoofdstad van Noord-Brabant inderdaad zeer hoge ogen gooit op het gebied van gastvrijheid. En niet alleen op het gebied van gastvrijheid, want Den Bosch heeft zijn bezoekers veel meer te bieden.

Ga naar de website van ‘s-Hertogenbosch

Historie en populariteit

Te beginnen met het prachtige historische centrum van de stad, dat verraadt dat Den Bosch, of ‘s-Hertogenbosch, zoals het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam ’s-Hertogenbosch de stad genoemd wenst te hebben, een roemruchte historie kent. Die historie begint al in 1184, wanneer Den Bosch stadsrechten krijgt. De stad ontwikkelt zich als belangrijke katholieke plaats. De bouw van de Sint-Janskathedraal, het absolute hoogtepunt van de Brabantse gotiek, is hier het nog immer tastbare bewijs van. In schril contrast met het huidige ambitieniveau van de stad staat de terughoudendheid van vroegere stadsbesturen. Hetgeen resulteerde in het mislopen van zowel vestiging van Philips als van de eerste katholieke universiteit in de stad. Een poging de gevolgen van dit conservatisme goed te maken werd de historische binnenstad haast fataal. Gelukkig voor Den Bosch wist een groep wijze mensen de sloop van de binnenstad te voorkomen en mede dankzij hen kan de stad met recht de titel meest gastvrije stad van Nederland voeren.

Bezienswaardigheden

Den Bosch kent een groot aantal bezienswaardigheden, waarvan de Sint Jan wel de meest bekende is. Een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan de kathedraal. Het is sowieso lastig om de kathedraal te missen, maar dat terzijde. Naast het grote aantal bezienswaardigheden beschikt de stad eveneens over een aantal bijzonder musea. Het Stedelijk Museum, het Noordbrabants Museum, het Jheronimus Bosch Art Center, allemaal vertellen ze iets over het rijke verleden van de stad en de regio. Een verleden dat maximaal beleefd kan worden in de meest gastvrije stad van Nederland.

Evenementen

Bij een gastvrije stad horen natuurlijk ook gastvrije evenementen. En Den Bosch heeft er nog al wat. Het bekendste festival is Theaterfestival Boulevard, dat de eerste twee weken van augustus wordt gehouden. Straattheater, dans, muziek en beeldende kunst in een historische setting. Jazz in Duketown is het grootste gratis jazzfestival in de open lucht van Nederland. Jazz in Duketown wordt ieder jaar met Pinksteren georganiseerd. Op maar liefst tien plaatsen in de binnenstad staan podia opgesteld vanwaar vele bekende en minder bekende jazzmuzikanten hun toehoorders laten swingen. Gelieerd aan Jazz in Duketown is Hiphop in Duketown. Zelfde idee, andere muziek, en nu al niet meer weg te denken. Hiphop in Duketown wordt op de laatste zaterdag van juni georganiseerd. Dans, theater, kunst en sport zijn de vier pijlers waarop het B-there festival is geformeerd. Het festival dat zich vooral op jongeren richt trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers. Een nieuw meerdaags evenement is het Bosch Winterparadijs. Dit bijzondere festival staat volledig in het teken van de donkere, maar oh zo sfeervolle dagen voor kerst. En dat onder het wakend oog van de Sint Jan.

Stats & tags


Den Bosch, Noord-Brabant, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling