Introductie

Uiteraard heeft de Friese Elfstedentocht er een speciale zaal, maar het Schaatsmuseum behelst meer, veel meer. Een heerlijk uitstapje voor diegene voor wie de winter niet streng genoeg kan zijn.

Ga naar de website van Schaatsmuseum

Historie en populariteit

Het museum staat in het pittoreske Hindeloopen, één van de Friese Elfsteden, gelegen in het zuidwesten van Friesland, aan de kust van het IJsselmeer. Jeen van den Berg, winnaar van de Elfstedentocht van 1954, verrichtte in 1983 de opening van het museum, dat in particuliere handen. Het Schaatsmuseum wordt gerund door de familie Bootsma en is op schaatsgebied het grootste museum. Een bijzonder museumstuk is de grootste schaats ter wereld (6,11 meter) en een meer luguber museumstuk is een tijdens een Elfstedentocht afgevroren teen. Daarnaast kan de bezoeker alle bijzonderheden rondom alle winnaars van de tocht der tochten lezen.

Locatie

Het vijfhonderd vierkante meter grote museum ademt de sfeer van lang vervlogen tijden. Een oude werkplaats, smederijen en lakkerijen laten de historie weer tot leven komen. Dat wil overigens niet zeggen dat het museum zich alleen focust op vroeger. Zo neemt ook de meer recente ontwikkeling van de klapschaats een prominente plaats in. En daarmee weet het museum zowel de jonge als oude schaatsliefhebber te boeien. Een bezoek aan het museum kan worden afgesloten met een heerlijke wandeling door het oude Hanzestadje. Ondanks dat Hindeloopen met ruim achthonderd inwoners niet bepaald een grote plaats is, kent het stadje vele bijzondere bezienswaardigheden. De Westertoren uit 1593 en de hervormde kerk uit 1632 zijn de bekendste. Afsluitend kan op één van de talrijke terrasjes, de zilte Zuiderzeelucht worden opgesnoven. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie met een Fries duimpje.

Programma / activiteiten

Het Schaatsmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een aangepast toilet.

Stats & tags


Hindeloopen, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling