Introductie

Eind negentiende eeuw werd het Noord-Hollandse Laren overspoelt met kunstenaars. Bekende kunstenaars uit die tijd die tijdelijk of voor langere tijd in het dorp bivakkeerden waren Jan Sluijters, Ferdinand Hart Nibbrig en Anton Mauve. De laatste heeft nog schilderles gegeven aan Vincent van Gogh, en hoewel de meningen er over verdeeld zijn, lijkt de invloed van Mauve op zijn pupil groter geweest dan doorgaans wordt aangenomen. Het was in die tijd dat ook William Singer, zoon van een Amerikaanse staalmagnaat uit Pittsburgh, zich samen met zijn vrouw Anna in de kunstenaarskolonie vestigde. William Singer was een fervent kunstverzamelaar en na zijn dood in 1943 heeft zijn vrouw de collectie ondergebracht in een stichting. Inmiddels bestaat de collectie van het Singer Museum onder andere uit werken van Eddy Roos, Lou Loeber, Auguste Rodin, Jan Sluijters en Ferdinand Hart Nibbrig.

Ga naar de website van Singer Laren

Historie en populariteit

De collectie bleef groeien en in 1953 werd gestart met de uitbreiding van de villa De Wilde Zwanen, waar het echtpaar sinds 1911 woonde. In 1956 was de verbouwing gereed en was de villa niet alleen een museumvleugel rijker, maar ook een concertzaal. Vooral de oudere lezers zullen dit Singer Theater nog wel kennen uit de vele televisieshows van onder andere Mies Bouwman en Willem Duys. Negatief in het nieuws kwam het Singer Museum in 2007, toen criminelen zeven bronzen beelden wisten te ontvreemden uit de beeldentuin. Onder andere een afgietsel van het beroemde beeld ‘De Denker’ van Rodin viel ten prooi aan de onverlaten. Dit beeld werd zwaar toegetakeld terug gevonden. Van de overige zes beelden ontbreekt tot op de dag van vandaag ieder spoor.

Locatie

Naast het Singer Museum is ook de Sint-Jansbasiliek een toeristische trekpleister. Evenals de dorpskern van Laren zelf, dat de status beschermd dorpsgezicht heeft gekregen.

Programma / activiteiten

Naast diverse rondleiding door museum, beeldentuin en theater, organiseert het Singer Museum ook met enige regelmaat speciale dagen voor kinderen en workshops voor volwassenen. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda.

Stats & tags


Laren, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling