Introductie

De Sint Jan is een Middeleeuwse Sint Janskathedraal die officieel de naam Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist draagt. De Brabantse Sint Jan behoort tot een van de rijkst versierde, Gotische kerken van Nederland. De imposante basiliek is met zijn dubbele luchtbogen en de 96 luchtboogfiguren uniek in haar soort, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. De kerk staat in de Top 100 der Nederlandse Unesco monumenten. Wie een bezoek brengt aan ’s-Hertogenbosch mag deze bezienswaardigheid van absolute topklasse dan ook zeker niet overslaan. Ontdek het verhaal achter de Sint Jan.

Ga naar de website van Sint-Jan ’s-Hertogenbosch

Historie en populariteit

Een romaanse kerk is de voorganger van de Sint Jan. Deze kerk werd vermoedelijk gebouwd rond 1220. Na de verheffing tot kapittelkerk rond 1370 werd deze kerk geleidelijk aan door een kerk in gotische stijl vervangen. De romaanse kerk werd in 1505 weer afgebroken op enkele delen na en een hoge toren verrees. De gotische Sint Jan kwam omstreeks 1530 gereed. De kerk is zodoende als het ware gebouwd over haar voorganger heen.

Locatie

Door de jaren heen is de kerk van katholiek naar protestant gegaan en weer teruggeven. Daarnaast heeft het gebouw diverse branden over zich heen gekregen, waarna restauraties elkaar in rap tempo opvolgden. De laatste renovatie was van 1999 tot begin 2011. De Sint Jan ontvangt jaarlijks vele belangstellenden.

Programma / activiteiten

De Sint Jan is gelegen in het hart van de stad ’s-Hertogenbosch, provincie Noord Brabant. De stad en de kerk zijn zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer prima te bereiken.

Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen in de Sint Janskathedraal en de Sint Janstoren. Er zijn uit vorige eeuwen een aantal zeer bijzondere kunstwerken bewaard gebleven zoals de koorbanken uit de 15e eeuw, het beeld van Zoete Moeder uit de 13e eeuw, een gesneden altaar uit circa 1500, het grote orgel uit 1617, de biechtstoelen en diverse kapellen. Stuk voor stuk interessante inventarisstukken.

Bovendien zijn de 96 luchtboogfiguren uit de 15e eeuw uniek om te zien en is een klim naar de top van de kerk een absoluut hoogtepunt. Onderweg ontvangt men informatie over de kathedraal en eenmaal boven wordt men getrakteerd op een prachtig uitzicht over Den Bosch en omgeving. De Sint Jan is een plaatje van binnen en buiten, zowel voor jong als voor oud.

Stats & tags


Den Bosch, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling