Introductie

Oorspronkelijk had de Sint-Petruskerk in het Brabantse Oirschot een spits als elke andere kerk. Maar een blikseminslag in 1627 vernielde de dertig meter hoge spits en sinds die tijd gaat moet de kerk het met een stompe toren doen. Maar juist die zestig meter hoge stompe toren is een beeldbepalend icoon geworden voor het Brabantse dorp. En die stompe toren is ook te beklimmen. Hetgeen een aardige beproeving is, maar wie de uitdaging aangaat wordt beloond met een prachtig vergezicht over de Brabantse Kempen.

Ga naar de website van Sint Pieter Oirschot

Historie en populariteit

De kerk zelf is een voorbeeld van de typische Kempense gotiek en is een van de grootste die in zijn soort in België en Nederland te vinden is. De blikseminslag was overigens niet de enige rampspoed die de Sint-Petruskerk door de loop der eeuwen heen heeft weten te treffen. De in 1268 gebouwde kerk brandde twee eeuwen later, in 1462, tot de grond toe af. De stompe toren stortte in 1904 in door achterstallig onderhoud. Maar door de gulheid van de katholieken, die hun kerk tussen 1648 en 1799 hadden moeten afstaan aan de protestantse gemeenschap, kon de toren herbouwd worden. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is werd de kerk ook nog eens onder vuur genomen door de geallieerden tijdens de bevrijding. Maar inmiddels is alles wel voor elkaar en staat de kerk terecht op de Rijksmonumentenlijst.

Locatie

De Sint-Petruskerk is overigens niet het enige Rijksmonument in het dorp dat iets meer dan tienduizend inwoners telt. Bijna honderdvijftig Rijksmonumenten geven een mooi beeld van het vroegere leven in deze historische Brabantse plaats. Daarnaast kent Oirschot ook een aantal musea die ieder afzonderlijk diverse elementen belichten uit de rijke Kempense historie. Museum de Vier Quartieren is een streekmuseum met aandacht voor het algemene leven door de eeuwen heen, Museum Kruysenhuys schenkt aandacht aan Jan Kruysen en zijn zoon Antoon, die het Brabantse boerenleven op doek hebben weten te vereeuwigen en Museum de Poffer tenslotte stelt een collectie typische Brabantse klederdracht tentoon, waaronder de Poffer.

Programma / activiteiten

Naast de reguliere kerkdiensten worden er ook regelmatig evenementen, waaronder concerten georganiseerd in de kerk. Op de website vind je de meest actuele activiteitenagenda.

Stats & tags


Oirschot, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling