Introductie

In heel Europa is er geen grotere klokkenkamer te vinden dan die in de Sint-Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Alleen dat maakt een bezoek aan de kerk al meer dan waard. Maar ook de grote historische waarde maken van de kerk een meer dan bijzonder gebouw. Sommige delen van de kerk dateren uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. De geschiedenis zelf gaat nog verder terug. Want het is niet onwaarschijnlijk dat de naamgever van de basiliek, de rondtrekkende missionaris Plechelmus, op de plek waar de huidige kerk staat reeds in de achtste eeuw een kerk heeft laten bouwen. Een prachtige kerk dus met een bijzonder rijke geschiedenis.

Ga naar de website van Sint Plechelmusbasiliek

Historie en populariteit

Hoewel oorspronkelijk gebouwd als katholiek gebedshuis, is de kerk een tijd lang in handen geweest van de protestantse gemeenschap in Oldenzaal. Een gemeenschap die in Oldenzaal nooit tot wasdom is gekomen en mede vanwege het geringe aantal leden van de protestante gemeenschap raakte de kerk in verval. Uiteindelijk moest zelfs de gerenommeerde architect Jos Cuypers, zoon van zijn nog beroemdere vader Pierre (Rijksmuseum en Centraal Station Amsterdam) er aan te pas komen om de kerk zijn oorspronkelijke grandeur weer terug te geven.

Locatie

Hoewel Oldenzaal op cultureel gebied weinig te bieden heeft, heeft de stad een naam hoog te houden als het gaat om het organiseren van festiviteiten. De viering van Carnaval neemt in Oldenzaal dermate uitbundige proporties aan dat het niet onder doet voor de viering van het katholieke feest ten zuiden van de rivieren. Een ander spectaculair evenement is Twente Ballooning, een internationaal ballonvaartevenement dat jaarlijks vele tienduizenden bezoekers trekt. Eveneens een enorme toeristische trekpleister is de omgeving van Oldenzaal, waar het heerlijk fietsen en wandelen is, onder andere op de Tankenberg, met 85 meter de hoogste berg van de provincie.

Programma / activiteiten

Hoewel de Sint-Plechulmuskerk zelf natuurlijk een meer dan bijzonder gebouw is, is het echte hoogtepunt van een bezoek aan de kerk het meemaken van een beiaardconcert. Vrijwel iedere vrijdagavond bespeelt de stadbeiaardier het klokkenspel van 19.30 tot 20.00 uur.

Stats & tags


Oldenzaal, Overijssel, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling