Introductie

Met meer dan 32.000 objecten beheert het Speelgoedmuseum Deventer de grootste openbare verzameling speelgoed van ons land. De verzameling bestaat onder meer uit treinen, poppen, kinderboeken en verschillende spelletjes.

Ga naar de website van Speelgoedmuseum Deventer

Historie en populariteit

In 1932 werd het Speelgoedmuseum geopend in het gebouw De Drie Haringen in Deventer. Het museum bestond destijds uit een kinderkamer vol met speelgoed. Na een schenking van de heer Jan Stekelenburg werd in 1971 ook het Museum voor Mechanisch Speelgoed geopend. In 1983 werd dat museum weer gesloten en verhuisde het Speelgoedmuseum naar het huidige adres aan de Brink. In 2010 bezochten 42.106 mensen het Speelgoedmuseum. Het Speelgoedmuseum en het Historisch Museum worden ook wel de Deventer Musea genoemd. In het Nationaal Museumweekend op 2 en 3 april 2011 organiseerden de Deventer Musea voor het eerst een museumnacht met demonstraties en rondleidingen. De eerste museumnacht was met 450 bezoekers meteen een succes.

Locatie

Speelgoedmuseum Deventer is gevestigd in een prachtig historisch pand op de hoek van de Boterstraat en de Brink. Het museum ligt op loopafstand van het centraal station. Bezoekers die met de auto komen, kunnen hun auto kwijt op de parkeerplaats Wilhelminabrug. Vanaf deze parkeerplaats is het nog ongeveer 100 meter lopen naar het museum.

Programma / activiteiten

Het Speelgoedmuseum is leuk voor jong en oud. Opa’s en oma’s kunnen hun kleinkinderen laten zien waar zij vroeger mee speelden. In het museum zijn bijvoorbeeld poppenhuizen te zien van 1850 tot heden. Natuurlijk kunnen kinderen in het museum ook spelen. Er is een speciale speelzolder met onder meer blokken voor de jongste kinderen en Lego voor de oudere kinderen. Het museum organiseert regelmatig spannende voorstellingen en speciale kinderfeestjes voor jarigen. De jarige mag zelf kiezen tussen een speurtocht, een knutselopdracht of bouwen met Lego. Kinderfeestjes moeten wel vooraf gereserveerd worden.

Stats & tags


Deventer, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling