Introductie

Het Stadsmuseum Harderwijk vertelt de veelzijdige en rijke geschiedenis van Harderwijk. De tentoongestelde thema’s zijn onderverdeeld in circa 10 ruimten en geven de bezoeker een goed beeld van onder meer de Middeleeuwen en de prehistorie tot de stadsontwikkeling, de Zuiderzee visserij, de munt- en universiteitsstad en de bloei van Hanzestad. De collectie van het Stadsmuseum Harderwijk omvat circa 9.000 objecten om te bezichtigen en ruim 26.000 foto’s van alle boeiende elementen uit de geschiedenis.

Ga naar de website van Stadsmuseum Harderwijk

Historie en populariteit

Voor het ontstaan van de collectie van het Stadsmuseum Harderwijk gaan we terug naar 1931. In dat jaar vond namelijk de viering van ‘700 jaar stad Harderwijk’ plaats. Aan de inwoners was van te voren gevraagd of zij oude, leuke, grappige of historische spullen in wilden leveren bij het gemeentehuis. Tijdens deze viering werd met deze spullen toen een historische tentoonstelling georganiseerd over Harderwijk en dit was gelijk de oorsprong van de collectie.

Locatie

In 1950 is de destijds ingeleverde collectie aan de Stichting Veluwsch Museum overgedragen en deze stichting opende hiermee in 1952 het Museum van Oudheden, het Veluws Museum. In het jaar 2000 is de naam veranderd in Stadsmuseum Harderwijk.

Programma / activiteiten

Het Stadsmuseum Harderwijk trekt jaarlijks vele bezoekers, waaronder dagjesmensen, bruidsparen, groepen en belangstellenden.

Stadsmuseum Harderwijk is gelegen op de Veluwe in de gemeente Harderwijk, provincie Gelderland. Het museum ligt aan de westkant van het centrum en is zodoende goed met eigen vervoer alsook met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het NS Station Harderwijk rijden bussen en parkeren kan op de parkeerterreinen nabij het museum.

Stadsmuseum Harderwijk geeft voor groepen rondleidingen. Men wordt begeleid door een gids langs de vaste collectie van het museum en de tijdelijke tentoonstelling, indien aanwezig. Op verzoek kan het museum één van de historische films vertonen en biedt het museum diverse aantrekkelijke arrangementen voor groepen, die in overleg ook samen te stellen zijn.

Het museum beschikt over een museumwinkel met leuke souvenirs, ansichtkaarten, boeken en ouderwets snoepgoed. Voor kinderen is er een spel te spelen waarbij zij kunnen promoveren tot doctor in de Hardewijkologie. Wie slaagt, ontvangt een echt diploma. En wie op zoek is naar een mooie trouwlocatie, kan sinds 2004 eveneens terecht in het Stadsmuseum Harderwijk.

Stats & tags


Harderwijk, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling