Introductie

Bergen op zoom stond tot 1747 bekend als ‘la pucelle’. Deze naam, Frans voor ‘de maagd’, had de stad te danken aan het feit dat vijandelijke troepen er tot die tijd nog nooit in waren geslaagd de stad te veroveren. Aan dit trotse wapenfeit kwam echter een einde door toedoen van de Fransen, die Bergen op Zoom halverwege de achttiende eeuw betrekkelijk eenvoudig wisten in te nemen. Maar hoewel de bijnaam daarmee zijn functie had verloren, bleef de naam aan de stad plakken, tot op de dag van vandaag. De Stadsschouwburg van Bergen op Zoom is een van de locaties die zich deze historische naam heeft toegeëigend. Overigens is bij de keuze van de naam voor het theater ook rekening gehouden met de oorspronkelijke naam van het onderkomen van het theater. Stadsschouwburg de Maagd is namelijk gevestigd in de voormalige Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming.

Ga naar de website van Stadsschouwburg de Maagd

Historie en populariteit

De kerk zelf is gebouwd in 1829 en tot 1987 werden er kerkdiensten gehouden. Nadat de katholieke kerkgangers de kerk hadden verruild voor de Sint-Gertrudiskerk bleef het gebouw leeg achter. Een grondige verbouwing resulteerde in 1990 tot de opening van een trots theater. Vele internationale architectuurprijzen vielen de ontwerpers van de schouwburg ten deel. En dat die prijzen allemaal terecht zijn merkt de bezoeker ook nu, ruim twintig jaar later, nog aan de unieke sfeer.

Locatie

Blijven we nog even bij de internationale faam, want ook het immens grote moerasgebied ‘het Markiezaat’, even ten zuiden van de stad, is internationaal befaamd. Een faam die dit moerasecosysteem, dat door de aanleg van de Oesterdam langzaam maar zeker van zout naar zoet verandert, een transitie die over een jaar of twintig voltooid is, mede te danken heeft aan een bijzonder gevarieerd aanbod van flora en fauna. In de directe omgeving van Stadsschouwburg de Maagd biedt het historisch centrum van Bergen op Zoom voldoende mogelijkheden voor cultureel en culinair vertier. Onder andere aan de Grote Markt staat nog een aantal mooie gebouwen. Die overigens prima te aanschouwen zijn vanaf een van de vele terrasje alwaar je wordt getrakteerd op de echte Brabantse gastvrijheid.

Programma / activiteiten

Jaarlijks biedt Stadsschouwburg de Maagd een podium aan meer dan honderd theatergezelschappen. Kijk op de website van het theater voor de meest actuele agenda.

Stats & tags


Bergen op Zoom, Noord-Brabant, Nederland
Entertainment, Theater

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling