Introductie

Bij het Stedelijk Museum Alkmaar leer je alles over de geschiedenis en de kunst van Alkmaar. Schilderkunst, glas, zilver, historisch speelgoed en nog veel meer. Kunst over en door Alkmaarders en andere inwoners van Noord- Holland.

Ga naar de website van Stedelijk Museum Alkmaar

Historie en populariteit

In 1950 is ‘Vrienden en Schutters’ in het leven geroepen. Met het geld wat u als Vriend of Schutter doneert, organiseert het Museum bijzondere projecten en doet kunstaankopen. De komende jaren zullen de museumzalen vernieuwd worden. Speelgoedtheater De Kleine Wereld is opengesteld in 2005 en populair bij alle leeftijden.

Locatie

Het Stedelijk Museum Alkmaar ligt op tien minuten loopafstand van station Alkmaar. Met de auto is het prima bereikbaar. De parkeergelegenheid in de directe omgeving is beperkt. Het Stedelijk ligt op steenworpafstand van de beroemde Kaasmarkt, de monumentale Grote Sint Laurenskerk en de vele boetiekjes en winkeltjes.

Programma / activiteiten

De geschiedenis van Alkmaar komt tot leven in het Stedelijk Museum Alkmaar. Een regelmatig wisselende collectie geeft u een goed beeld van het vroegere leven in de ‘stad der kazen’. Geschilderde portretten van invloedrijke Alkmaarders, een overzicht van fijn zilverwerk wat vaak werd gebruikt Noord- Holland en tentoonstellingen over bijvoorbeeld de vroegere chocoladefabriek. Oude foto’s en schilderijen van adellijke families, rijkelijk aangevuld met leuke verhalen van de landgoedbewoners. Kinderen vinden musea vaak saai. Maar het Stedelijk Museum Alkmaar is niet saai. Er is van alles te doen; voor elke leeftijd. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een spannende speurtocht. Spelenderwijs ontdekt uw spruit alles over de geschiedenis van Alkmaar. De jacht op goudstukken leidt de kids door het museum. Deze speurtocht is niet bij de entreeprijs inbegrepen. De Kleine Wereld is een Speelgoedtheater, waar speelgoed te zien is waar opa en oma vroeger mee speelden. Een film brengt het speelgoed tot leven. Het Stedelijk Museum Alkmaar regelt vaak extra activiteiten voor kinderen, om de tentoonstellingen ook voor hen aantrekkelijk te maken. Zo zijn er regelmatig doe-boekjes verkrijgbaar die aansluiten op een bepaald thema of kunstcollectie die op dat moment te zien is. Uitrusten en genieten van een kopje koffie met wat lekkers, doet u in het museumcafé. Hier worden veelal fairtrade producten verkocht. In de museumwinkel treft u een gevarieerd assortiment: van luxe sieraden tot boeken over kunst en geschiedenis, van hebbedingetjes tot prenten. Het Stedelijk Museum Alkmaar is open van dinsdag tot en met zondag, op een beperkt aantal feestdagen na. Er zijn diverse arrangementen te boeken, zoals lezingen, rondleidingen met lekkernij en thematisch fiets- en wandelroutes. Het Stedelijk is goed ingericht voor rolstoelgebruikers.

Stats & tags


Alkmaar, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling