Introductie

Heeft u altijd al willen weten hoe het er vroeger aan toe ging in de Nederlandse mijnen? In de Steenkolenmijn in Valkenburg krijgt u een indruk van de harde wereld van de vroegere mijnwerkers.

Ga naar de website van Steenkolenmijn Valkenburg

Historie en populariteit

In de twintigste eeuw werkten veel Limburgers in de mijnbouw. Er was veel vraag naar steenkool, waar bijvoorbeeld huizen mee werden verwarmd. In 1974 werd de laatste mijn in Nederland gesloten. Toch is er een plek waar geïnteresseerden nu nog steeds kunnen zien en beleven hoe de mijnwerkers vroeger te werk gingen: de Steenkolenmijn in Valkenburg aan de Geul. In 1916 kocht Emile Caselli een stuk grond en creëerde hij een kopie van de mijnen in Limburg. De echte mijnen waren te gevaarlijk voor bezoekers, maar in de modelsteenkolenmijn van Caselli konden ze veilig rondkijken. De modelmijn werd in 1917 geopend en was meteen een groot succes. Na de Tweede Wereldoorlog bezochten soms wel 1100 mensen de mijn op één dag. De modelmijn behoort nog altijd tot de grootste attracties van Valkenburg.

Locatie

De ingang van de Steenkolenmijn bevindt zich aan de Daalhemerweg in Valkenburg. Vanuit het centrum van Valkenburg volgt u de wegwijzers met het opschrift ‘Sibbe/Margraten’ of ‘Steenkolenmijn’.

Programma / activiteiten

Een bezoek aan de Steenkolenmijn begint met het bekijken van een promotiefilm over de mijnen uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Na de film mag u mee met een gids die een rondleiding verzorgt. De meeste gidsen hebben vroeger zelf nog in een echte mijn gewerkt en kunnen u dus precies vertellen hoe zwaar het werk was. De gids demonstreert hoe verschillende machines werken. Een bezoek aan de Steenkolenmijn wordt vaak gecombineerd met een hapje en een drankje in de bijzondere Feestgrot, een horecagelegenheid met een restaurant en verschillende feestzalen.

Stats & tags


Valkenburg aan de Geul, Limburg, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling