Introductie

Ommen, een kleine stad aan de oever van de Overijsselse Vecht. Weinig doet hier vermoeden dat dit ooit het centrum was van de wereld van de theosofie. Toch was het spiritueel wereldleider Krishnamurti die hier in de twintiger en dertiger jaren van de twintigste eeuw neerstreek met in zijn kielzog talloze volgelingen. Over deze roerige periode in het anders zo rustige stadje vertelt het Streekmuseum Ommen. Maar Kamp Erika, een Duits strafkamp ten tijde van de bezetting, klederdracht, landbouw en veeteelt, interieur en ambachten komen uitgebreid aan bod in dit verrassende museum dat de bezoeker weet te trakteren op een uniek beeld van Ommen.

Ga naar de website van Streekmuseum Ommen

Historie en populariteit

Streekmuseum Ommen is sinds 1964 gevestigd in de houtzaagmolen Den Oordt. Dan bestaat het museum echter al wel twaalf jaar, zij het onder de naam Oudheidkamer Ommen. In die twaalf jaar wordt er vooral verzameld en bewaard. Pas nadat Den Oordt is betrokken wordt ook de derde doelstelling, exposeren, bereikt. In 1969 volgt uitbreiding middels het Tolhuis, dat elders wordt afgebroken en naast de molen weer wordt opgebouwd.

Locatie

De molen waar het Streekmuseum Ommen is gevestigd komt volgens de overlevering uit de Zaanstreek. Maar in de constructie van de in 1824 gebouwde Den Oordt zijn sporen gevonden die dit enigszins weerleggen. De molen zou vervolgens via de mooie Hanzestad Deventer naar Ommen zijn verhuisd. Feit is wel dat Den Oordt een van de weinige zeskantige molens is van ons land. Liefhebbers van molens kunnen sowieso hun hart ophalen in Ommen, want naast Den Oordt zijn er nog vier andere korenmolens te vinden. Even ten zuiden van Ommen ligt Landgoed Eerde, verscholen in de bossen van Boswachterij Ommen. Prachtige vennen en stuifzanden, te midden van naaldbomen domineren hier het landschap. Toerisme viert hier hoogtij. Het Vechtdal waar Ommen in ligt is bekend vanwege de vele mooie wandelroutes en fietstochten. Ook is het mogelijk om vaartochten over de Vecht te maken, om zo deze prachtige rivier eens van een andere kant te bekijken. Verder zuidelijk ligt Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie vinden er af en toe ook wisselende exposities plaats. Op de website van het Streekmuseum Ommen vind je meer informatie. Hier vind je ook actuele openingstijden en de agenda van het museum.

Stats & tags


Ommen, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling