Introductie

Een bezoek aan de meer dan vijf eeuwen oude Torenmolen is zeker de moeite waard. Al sinds 1450 bepaald de molen het aangezicht van Zeddam.

Ga naar de website van Torenmolen Zeddam

Historie en populariteit

De Torenmolen van Zeddam stamt uit 1450 of eerder. Het kenmerk van een torenmolen is de ronde torenvorm. De windmolen was vroeger eigendom van de landheren Van den Bergh. Zoals wel meer machtige grootgrondbezitters in de Middeleeuwen, bouwden zij molens, waaronder deze in Zeddam. Boeren in de omgeving moesten hun meel verplicht hier laten malen. Dat verklaart waarom sommige molens dwangmolen of banmolen werden genoemd. Een deel van het meel moest de boer afstaan aan de landheer. Daarnaast betaald hij ook nog pacht. Rond 1800 keerde het tij: de maaldwang werd afgeschaft. In de loop der eeuwen zijn er tal van restauraties en aanpassingen uitgevoerd. De laatste vijftig jaar is geprobeerd restauraties uit voeren met behoud van authentieke onderdelen.

Locatie

De Torenmolen staat in het plaatsje Zeddam, ten zuiden van Doetinchem. De molen is zowel met de auto als met het openbaar vervoer prima bereikbaar. In de nabije omgeving ligt natuurgebied Montferland. Tip: combineer een bezoek aan de Torenmolen met een wandeltocht door de groene omgeving.

Programma / activiteiten

U neemt een kijkje in een van de oudste torenmolens die Nederland rijk is. Van april tot en met oktober is de molen op zaterdag en zondag open. Op deze dagen zijn zowel de molenaar als een vrijwilliger aanwezig. Er worden rondleidingen gegeven, en als het weer mee zit, krijgt u een demonstratie van de molenaar. ’s Winters is het historische maalgebouw alleen op zaterdag toegankelijk. In de Molenwinkel is van alles te koop: pannenkoekenmeel, broodmix, informatieve boekjes en ansichtkaarten en nog veel meer. Wilt u buiten de reguliere openingstijden komen kijken? Dat kan op afspraak.

Stats & tags


Zeddam, Gelderland, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling