Introductie

Bij leven was Mien Ruys al een legende. De internationaal vermaarde tuinarchitect ontwierp vele tuinen, onder andere voor en met Gerrit Rietveld. Als voorvechter van het gebruik van spoorbielzen wist ze het Nederland tuinbeeld in de jaren zeventig te domineren. Ruys overleed in 1999, maar in haar geboorteplaats Dedemsvaart kunnen tuinliefhebbers ook na haar dood genieten van de visionaire tuinopvattingen van de tuinarchitect.

Ga naar de website van Tuinen Mien Ruys

Historie en populariteit

Een speciale stichting zorgt sinds 1976 voor het onderhoud van de tuinen. tot op de dag van vandaag experimenteert de Stichting Tuinen Mien Ruys met planten en tuinmaterialen, geheel volgens de visie van Ruys.

Locatie

De tuinen liggen in het Overijsselse Dedemsvaart. In die plaats zelf staan onder andere een aantal historische gebouwen. Maar liefhebbers van tuinen en natuur komen na een bezoek aan de tuinen van Mien Ruys misschien beter tot hun recht in de Boswachterij Staphorst. Hier kunnen wandelaars oog in oog komen te staan met reeën, eekhoorns, dassen, ransuilen of zelfs adders. Zuidelijk van Dedemsvaart stroomt de Overijsselse Vecht, letterlijk en figuurlijk een bron voor recreatie en toerisme. Het Vechtdal nodigt echt uit voor heerlijke lange fietstochten en vanwege de grote toeristische waarde van het gebied zijn er, naast de tuinen van Mien Ruys, voldoende plaatsen om even tot rust te komen. Wie op zoek is naar een wat meer culturele diepgang na een bezoek aan de tuinen van Mien Ruys kan het beste richting Zwolle afreizen. Naast het Stedelijk Museum Zwolle is hier ook het Museum de Fundatie gevestigd in het Paleis aan de Blijmarkt. Dit museum, met een indrukwekkende collectie schilderijen van vijftiende, zestiende en zeventiende-eeuwse meesters, maar ook van modernere kunstenaars als Mondriaan, Appel en Corneille, was in 2010 nog genomineerd voor de prestigieuze Museumprijs.

Programma / activiteiten

De tuinen van Mien Ruys zijn te bezoeken van april tot en met oktober. Dan zijn bezoekers ook welkom om deel te nemen aan de diverse cursussen die in die periode gegeven worden. Daarnaast worden er ook themadagen georganiseerd en zijn er regelmatig exposities. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda.

Stats & tags


Dedemsvaart, Overijssel, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10:00u-17:00u
Woensdag: 10:00u-17:00u
Donderdag: 10:00u-17:00u
Vrijdag: 10:00u-17:00u
Zaterdag: 10:00u-17:00u
Zondag: 12:00u-17:00u

Youtube https://www.youtube.com/watch?v=ExaVop8961g

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling