Introductie

Alles draait om wetenschap in het Universiteitsmuseum. Ga op onderzoek uit en ontdek de onderzoeker in jezelf. De tentoonstellingen vertellen over de wetenschap van vroeger en nu. X-perimenteer met je zintuigen in het Jeugdlab, ontdek hoe wetenschap in elkaar steekt in het Kennislab, bekijk de verzameling van skelleten, dieren en lichaamsdelen op sterk water in het Bleulandkabinet en bewonder tot slot de opgezette dieren in het Rariteitenkabinet.

Ga naar de website van Universiteitsmuseum Utrecht

Historie en populariteit

In 1936 bestond de Universiteit Utrecht 300 jaar. Om dat te vieren, werd het Universiteitsmuseum Utrecht opgericht. Het museum wil bezoekers uitdagen om een onderzoekende houding aan te nemen ten aanzien van wetenschap. Het museum is gevestigd in het voormalig Botanisch Laboratorium. Dit pand werd in 1996 verbouwd door architect Koen van Velsen, die er een jaar later de Rietveldprijs mee won. De oude hortus, die aan het museum grenst, is onderdeel van het museum. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht mogen gratis naar binnen. In 2012 ontving het Unversiteitsmuseum Utrecht ruim 51.000 bezoekers die kennis maakten met de wetenschap.

Locatie

Universiteitsmuseum Utrecht is één van de musea in het Utrechtse Museumkwartier. Vanaf het Centraal Station Utrecht is het ongeveer 20 minuten lopen. De dichtstbijzijnde parkeergarage bevindt zich op de Springweg. Vanaf deze parkeergarage loopt u in 10 minuten naar het museum.

Programma / activiteiten

In de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht zijn vrijwel alle wetenschappelijke disciplines vertegenwoordigd. De vijf hoofdcollecties zijn: geschiedenis, natuurlijke historie, humane geneeskunde, natuurwetenschappelijke instrumenten en diergeneeskunde. Een populaire tentoonstelling is het rariteitenkabinet, met allerlei bijzondere voorwerpen. Wie wil ontdekken wat wetenschap eigenlijk is, kan terecht in het Kennislab. Hier komt u ook alles te weten over de geschiedenis van de universiteit. Voor kinderen is er het Jeugdlab, de perfecte plek voor interessante experimenten. Verschillende ruimtes van het museum kunnen worden gehuurd voor een receptie, bruiloft, congres of vergadering.

Waar mensen samenleven zijn conflicten. Soms leiden die tot een gewapende strijd. De weg terug naar vrede is dan niet gemakkelijk. Neem een kijkje in de keuken van de wetenschap achter vrede en ontdek in een interactief spel dat je bij het sluiten van vrede voor lastige keuzes staat.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Musea, Wetenschapsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling