Introductie

‘Venlo, stedje van lol en plezeer’ is de eerste zin van het refrein van het Venloos volkslied. Stad van lol en plezier, en iedereen die Venlo bezoekt zal beamen dat hier geen woord van gelogen is. Het karakteristieke centrum met knusse straatjes, het prachtige stadhuis, de talrijke gezellige cafeetjes en de bourgondische sfeer maken een bezoek aan Venlo meer dan de moeite waard.

Ga naar de website van Venlo

Historie en populariteit

De geschiedenis van Venlo gaat terug tot de Romeinse tijd. Recente opgravingen langs de Maas tonen aan dat Venlo mogelijk zelfs de oudste Romeinse nederzetting van ons land is. Daar is behalve de voorwerpen die zijn opgegraven helaas weinig meer van te zien. In latere tijden is Venlo lid geworden van het Hanzeverbond, waar ook steden als Hamburg, Talinn en Deventer onderdeel van uitmaken. In de Tweede Wereldoorlog heeft Venlo veel te lijden gehad. Vooral tijdens de bevrijding is de stad zwaar gehavend geraakt. Het prachtige in renaissancestijl gebouwde stadhuis heeft de tand des tijds gelukkig wel doorstaan.

Bezienswaardigheden

Door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Venlo veel van zijn monumentale karakter verloren. Toch zijn er naast het stadhuis nog voldoende gebouwen te zien die een mooi beeld geven van het vroegere Venlo. Daarnaast heeft Venlo een aantal bijzondere musea binnen de stadsgrenzen. Bekend is het museum Van Bommel van Dam, dat een grote collectie moderne kunst in zijn bezit heeft. Het Limburgs museum richt zich op de rijke historie van de stad, de streek en de provincie.

Evenementen

Het grootste evenement in Venlo is carnaval. Gedurende vijf dagen komt het openbare leven in de Noord-Limburgse stad compleet tot stilstand omdat iedereen ‘vasteloavend’, zoals carnaval hier genoemd wordt, aan het vieren is. Maar niet alleen Venlonaren bezoeken het Venloos carnaval, ook van feestvierders van buiten de stad weten het Venloos carnaval op waarde te schatten. De buitengewone buitenzitting (boetegewoene boetenzitting), waarbij artiesten buiten optreden is een Venlose traditie die inmiddels ook zijn weg heeft gevonden naar andere carnavalsplaatsen in het zuiden van ons land. In 2012 organiseert Venlo de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. De Floriade wordt eens in de tien jaar gehouden. Belangrijk thema tijdens de Venlose editie van de Floriade zal het cradle to cradle principe zijn, waarbij afval als grondstof dient voor nieuwe producten. Een jaarlijks terugkerend evenement is het Zomerparkfeest, dat bekend staat als grootste gratis meerdaagse festival van Nederland. Bekende en minder bekende artiesten treden hier gedurende vier dagen op.

Stats & tags


Venlo, Limburg, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling