Introductie

Een havenstadje is Bad Nieuweschans al tijden niet meer, maar in het Vestingmuseum Nieuweschans kunnen bezoekers nog altijd een indruk krijgen van het roemruchte verleden van dit Groningse grensdorpje.

Ga naar de website van Vestingmuseum Nieuweschans

Historie en populariteit

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (in 1628) liet de toenmalige stadhouder een vesting aanleggen in de provincie Groningen, op een strategische plek bij de grens met Duitsland. De vesting kreeg de naam Nieuweschans en werd gebouwd in de vorm van een vijfhoek. Rondom de vesting werden grachten aangelegd en er werden twee poorten gebouwd die toegang gaven tot Nieuweschans. Pas in 1870 werd de vesting opgeheven door de regering. De ontmanteling duurde maar liefst 35 jaar. Inmiddels heeft het water door inpoldering plaatsgemaakt voor akkerland, maar in het Vestingmuseum Nieuweschans kunnen nieuwsgierige bezoekers alles te weten komen over de historie van het bijzondere grensdorpje, dat sinds 2009 Bad Nieuweschans heet.

Locatie

Bad Nieuweschans is de meest noordelijke plaats aan de grens met Duitsland. Het Vestingmuseum Nieuweschans is gevestigd in voormalige kanonniersbarakken aan de 1e Kanonnierstraat.

Programma / activiteiten

Wie een bezoek brengt aan het grensdorpje Bad Nieuweschans, kan vele historische gebouwen bewonderen. Het dorp is niet voor niets benoemd tot beschermd dorpsgezicht. In het Vestingmuseum Nieuweschans komt u te weten wat zich in het verleden in de vesting heeft afgespeeld. Zo kunt u opgegraven vondsten zien, oude foto’s, kaarten en zelfs een maquette die de vesting weergeeft omstreeks 1825, inclusief de gracht en de wallen. Geïnteresseerden kunnen in het museum boeken, kaarten of kalenders aanschaffen. Op afspraak kunt u een rondleiding krijgen langs de vesting.

Stats & tags


Bad Nieuweschans, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling