Introductie

Het Vlechtmuseum beschikt over een uitgebreide collectie van zowel traditioneel als eigentijds vlechtwerk. Vlechten behoort tot één van de oudste ambachten en wordt in alle culturen en landen gedaan. Het museum toont de culturele en sociale geschiedenis van het vlechten, zowel van Noordwolde, als van de wereld. De vlechtgeschiedenis en de vlechtkunst worden op een duidelijke wijze weergegeven.

Ga naar de website van Vlechtmuseum

Historie en populariteit

Bezoekers kunnen hier bekende mandwerken en meubilair, als stoelen en wiegen bezichtigen, maar ook kunstnijverheid, gebruiksvoorwerpen, sieraden en designobjecten. Er worden rondleidingen gegeven en tijdens demonstraties in het Vlechtmuseum wordt aangetoond dat het vlechten nog steeds een levend ambacht is.

Locatie

In 1908 werd de Rijksrietvlechtschool opgericht. Met deze school wilde men de bestaande industrie van mandenmakers, stoelenmatters en rietvlechters meer toekomstmogelijkheden bieden. De school deed in de jaren die daarop volgden mee aan vele exposities met betrekking tot de kunstnijverheid en ambachten. In 1966 werd er door de toenmalige directeur in samenwerking met de vlechters een rotanexpositie opgezet. De school droeg in hoge mate bij aan de goede reputatie van het dorp, want al snel was Noordwolde het Vlechtdorp van Nederland.

Programma / activiteiten

In 1969 moest de school sluiten, omdat steeds meer ouders en kinderen voor een ander en beter bestaan kozen. Het Nationaal Vlechtmuseum is sinds 2001 in het gebouw van de toenmalige school gevestigd. Veel bezoekers nemen jaarlijks een kijkje in dit interessante museum.

Het Vlechtmuseum is gelegen midden in het Vlechtdorp Noordwolde, in de provincie Friesland. Goed te bereiken vanuit alle delen van het land.

Naast de vaste collectie van het Vlechtmuseum die de geschiedenis van het vlechten toont, zijn er ook geregeld wisselexposities. Hedendaagse kunstenaars en ontwerpers houden hiermee het ambacht in stand. Een onderdeel van het museum is het Kenniscentrum Vlechten. Dit centrum verzamelt, bewaart, bestudeert en behoudt de kennis rond de verschillende vlechttechnieken.

Bezoekers kunnen deelnemen aan diverse cursussen en workshops, waaronder een basiscursus vlechten of het vlechten van een ronde mand van wilgentenen. Kinderen kunnen op een leuke wijze kennis maken met het museum. Door middel van een speurtocht of door het spelen van een spannend museumspel. In de vlechthoek kunnen zijn touwen knopen of zelf een stukje vlechten. Ook kunnen zij hier hun kinderfeestje geven. Voor het onderwijs heeft het Vlechtmuseum leerzame educatie projecten beschikbaar gesteld.

Stats & tags


Noordwolde, Friesland, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling