Introductie

Het Volendams Museum neemt bezoekers mee terug naar eind 19e eeuw, begin 20e eeuw. Het museum vertelt hoe er in die tijd werd geleefd en gewerkt, maar ook hoe Volendam dankzij de vele schilders, kunstenaars en tekenaars grote bekendheid verwierf. Behalve de schilderijencollectie van nationale en internationale kunstenaars is er eveneens in het museum een expositie te zien van de Volendamse klederdracht en een sieradencollectie. Ook foto’s, muzikale kunstvormen, sculpturen, aardewerk, oude interieurs en decoraties van miljoenen sigarenbandjes ontbreken niet in het museum. Wisselend beeldmateriaal laat uitingen van huisvlijt en volkskunst zien in het Volendams Museum.

Ga naar de website van Volendams Museum

Historie en populariteit

De vereniging Oud-Volendam werd opgericht in 1967 met als doel het karakteristieke van Volendam te bewaren voor het nageslacht. Dit werd tot stand gebracht door vastlegging van de folklore en de plaatselijke geschiedenis. Zij hebben zich tevens ingezet tot behoud van architectonische en historische waardevolle monumenten en het verkrijgen van voorwerpen die in relatie stonden met de Volendamse gemeenschap. Dankzij deze inzet werd het museum in 1991 geopend voor publiek. Veel mensen die Volendam bezoeken, nemen tevens een kijkje in het Volendams Museum.

Locatie

Het Volendams Museum is gelegen in het dorp Volendam, gemeente Edam-Volendam, provincie Noord Holland. Volendam is prima te bereiken met eigen vervoer, alsook met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Het Volendams Museum beschikt over een waardevolle en uitgebreide collectie tekeningen, schilderijen, aardewerk, sculpturen en kunstfotografie vanaf 1800 tot heden. In de grote zaal is de Volendammer klederdracht te bezichtigen van alledaagse kleding tot aan heuse feestkleding. Daarnaast is hier tevens een prachtige collectie sieraden te bewonderen zoals bloedkoralen snoeren, zilveren en gouden sieraden. Een videopresentatie geeft een duidelijk beeld van de historie van Volendam en de unieke verzameling mozaïeken in combinatie met de kleurrijke uitbeelding van typische Hollandse symbolen zoals windmolens en provinciewapens, vormen een hoogtepunt in het museum.

Elk seizoen organiseert het museum een thema tentoonstelling, er worden rondleidingen gegeven, lezingen gehouden en de museumwinkel biedt tal van historische boekwerken, beeldmateriaal, oud speelgoed en meer. Ook kinderen zijn hier van harte welkom, want het museum heeft voor scholen een interessant en educatief programma en kinderen kunnen hun verjaardag vieren in het Volendams Museum, waarbij liedjes zingen, spelletjes spelen, verkleedpartijtjes en overheerlijk nostalgisch snoep centraal staan.

Stats & tags


Volendam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling