Introductie

Het Von Gimborn Arboretum is internationaal bekend door de bijzondere collectie bomen en struiken.

Ga naar de website van Von Gimborn Arboretum

Historie en populariteit

Max Th. Von Gimborn verzamelde naaldbomen. Hij begon hiermee in Zevenaar. De bomen hielden niet van de kleigrond. Von Gimborn kocht daarom in 1924 een stuk grond van 47 hectare in Doorn, waar hij zijn collectie onderbracht. Hij gaf tuinarchitect Gerard Bleeker opdracht een tuin annex arboretum te ontwerpen, in een Engelse landschapsstijl. In 1966 overleed Von Gimborn. Het park kwam daarna in handen van Universiteit Utrecht.

Locatie

Het grootste arboretum van Nederland ligt in Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug. Het park is zowel met de auto als het openbaar vervoer uitstekend te bereiken.

Programma / activiteiten

De immens grote bomen en struiken, de grote hoeveelheid hieraan en de leeftijd van de beplanting, maken het Arboretum als iets bijzonders. Ook zijn er bomen en struiken met wildherkomst: de zaadjes en stekjes zijn elders in de wereld in het wild gevonden en hebben hun weg gevonden naar het plekje op de Utrechtse heuvelrug. In elk seizoen is het een feest in het bomenpark, want elk jaar jaargetijde zijn er bijzondere dingen te zien. In mei bloeien bijvoorbeeld de 60 jaar oude rododendrons. In april kijk je je ogen uit, wanneer de tuin wit is gekleurd door de bloeiende magnolia’s. Alle tinten rood, geel en oranje kleuren het najaar. Een van de specialismen van het park is de esdoorn. Er zijn zeldzame exemplaren en de hoeveelheid van dit soort maakt indruk. Zelfs in de winter staat de onderzoekstuin nog in bloei. De Groene Schatkamer van Nederland –zoals het park zich profileert- is zeven dagen per week geopend; ook op feestdagen. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene, gratis naar binnen. Een rondleiding behoort ook tot de mogelijkheden. De wandeling onder leiding van een gids duurt ongeveer anderhalf uur. U dient wel vooraf te reserveren.

Stats & tags


Doorn, Utrecht, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling