Introductie

In de negentiende en twintigste eeuw stond het leven in Zuidoost Brabant grotendeels in het teken van de textielindustrie. Een bewogen periode van ongebreidelde economische bloei, maar tegelijk ook een periode waarin arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden hun werkzaamheden verrichtten. Deze periode wordt uitgebreid uitgelicht in het Weverijmuseum in het Brabantse Geldrop. Aan de hand van vele nog werkende machines wordt inzichtelijk gemaakt hoe garen wordt gemaakt, hoe geweven wordt en hoe het proces van weven zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Daarnaast bezit het museum eveneens een bijzondere collectie klassieke weefsels.

Ga naar de website van Weverij Museum

Historie en populariteit

Het initiatief tot oprichting van een weverijmuseum dateert uit 1983. In de H. Geetstraat stond een oud textielfabriekje waarin het museum zijn eerste onderkomen vond. Doordat het museum zich mocht verheugen op zowel een groeiende collectie als groeiende bezoekersaantallen verhuisde het museum in 2000 naar de voormalige wollenstoffenfabriek van de familie Van den Heuvel. In de gloriedagen van het Brabantse textielverleden verdienden hier rond de vierhonderd werknemers hun brood. In 1981 viel het doek echter voor de roemruchte wollenstoffenfabriek, waarna het gebouw niet alleen op de Rijksmonumentenlijst kwam, maar ook dienst ging doen als Cultureel Centrum.

Locatie

Een bijzondere bezienswaardigheid in Geldrop is kasteel Geldrop dat het bezoeken zeker waard is. Op kasteel Geldrop worden met enige regelmaat concerten en andere evenementen georganiseerd. Op de website van het kasteel vind je meer informatie en de meest actuele activiteitenagenda. Het kasteel is op afspraak ook te bezichtigen. Een bezoek aan het Weverijmuseum en het kasteel kan ook prima gecombineerd worden met een heerlijke wandeling of lange fietstocht over de Strabrechtse Heide, een prachtig natuurgebied en een waar paradijs voor liefhebbers van libellen en waterjuffers. Even ten westen van Geldrop ligt Eindhoven, dat als vijfde stad van Nederland op cultureel gebied natuurlijk veel te bieden heeft. Het Stedelijk van Abbemuseum is wellicht de bekendste culturele attractie van de lichtstad. Hier hangen werken van Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en Marc Chagall. Andere musea die een bezoekje verdienen zijn het Museum Kemperland, het DAF museum en het museum Philipsfabriek 1891.

Programma / activiteiten

Een rondleiding is de beste manier om het maximale uit je bezoek aan het Weverijmuseum te halen. Tijdens de rondleiding wordt uitgebreid stilgestaan bij de werking van de diverse machines en krijg je een perfect beeld van het leven in een textielfabriek.

Stats & tags


Geldrop, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling