Introductie

Het Wrakkenmuseum, gelegen op het Waddeneiland Terschelling, is een museum waar alles lekker rommelig door elkaar ligt. Bezoekers krijgen hier een kijkje in de verzamelwoede van eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren. Hij verzamelt sinds 1975 opgedoken voorwerpen uit scheepswrakken, die aanspoelde rondom het eiland. Bezoekers krijgen dan ook de meest rariteiten in het museum te zien, inventarisstukken uit de periode 1650 tot heden. Het Wrakkenmuseum is een leuk uitje voor het hele gezin.

Ga naar de website van Wrakkenmuseum

Historie en populariteit

Eigenaar Hille van Dieren is in 1975 gestart met het opduiken en verzamelen van voorwerpen uit scheepswrakken rondom Terschelling. Het interieur van zijn boerderij bestaat uit een bonte verzameling van voorwerpen en curiosa. Van Hollands porselein en lepels tot aan duikhelmen en een echt noodstuur van een oorlogsschip uit Duitsland. De boerderij doet dienst als scheepsgeraamte, waarvan het dragende gedeelte van de restanten van Cyprian, het Noorse barkschip is gemaakt. Dit schip verging in 1905 bij Terschelling. Langs de wanden zijn de vondsten achter patrijspoorten opgesteld. In de kajuit is een klein barretje en voor kinderen heeft Hille van Dieren een piratenschip geregeld. Deze draagt de naam Woeste Willem en is compleet met kanonnen, scheepstouwen en kraaiennest uitgerust. Toeristen of dagjesmensen die op het eiland Terschelling verblijven, weten de weg naar het Wrakkenmuseum dan ook zeker te vinden.

Locatie

Het Wrakkenmuseum is gevestigd op het Waddeneiland Terschelling in een authentieke boerderij. Het eiland is met de veerboot vanaf Harlingen te bereiken.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen in en rond het Wrakkenmuseum vele voorwerpen bewonderen. Er worden stukken tentoongesteld die zijn opgedoken uit zowel historische schepen, alsook uit moderne schepen. Ook vondsten van het strand zijn hier uitgestald, zoals briefjes in fles en aangespoelde schoenen of containers. De wat grotere stukken, waaronder de toren van een Engelse onderzeeboot, kanonnen en ankers staan rondom het museum opgesteld en achter het museum ligt de museumspeeltuin met een boomhut, een kasteel en een echt piratenschip.

Daarnaast is het Wrakkenmuseum een perfecte locatie voor groepen, alsook schoolklassen. Er worden barbecues, juttersdiners of lunches op aanvraag verzorgd en eigenaar Hille van Dieren vertelt graag over zijn spannende juttersverhalen. Bovendien kunnen klassen deelnemen aan speurtochten door het museum.

Stats & tags


Terschelling, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling