Introductie

De Zaanse Schans is een bijzondere woon-werkbuurt met musea, oude ambachten, winkels, molens en meer. Bezoekers krijgen hier een duidelijk beeld te zien van het leven in de Zaanstreek rond de 17e en 18e eeuw. Men wordt mee terug genomen in lang vervlogen tijden. Wandel door dit prachtige park vol werkende molens, en traditionele houten huizen. Bezoekers proeven, ruiken en beleven de sfeer uit vroegere tijden. Er worden demonstraties gehouden van onder meer tin gieten, kaas maken en klompen maken en er bevinden zich talloze gezellige winkeltjes in de authentieke, groene huisjes. De Zaanse Schans is een prachtige locatie voor een indrukwekkend dagje uit.

Ga naar de website van Zaans Museum

Historie en populariteit

De Zaanstreek ontleent zijn naam aan de rivier de Zaan en het is een eeuwenoud veenweidegebied. In 1592 bouwde Cornelis Cornelisz hier de allereerste zaagmolen, ‘Het Juffertje’ genaamd. Een eeuw later stonden er langs de Zaan meer dan 500 molens. De vele industriemolens maakten de Zaanstreek tot één van Europa’s oudste industriegebieden. Omdat in de loop van de 20e eeuw meer molens en panden moesten wijken voor het wegennet en nieuwbouw, werd in 1950 De Zaanse Schans stichting opgericht. De panden die geschikt werden bevonden, werden samengebracht op een terrein aan de oostoever van de Zaan. Dit gebeurde tussen 1961 en 1976. Omdat in 1574 op deze plek een schans werd gebouwd om de Spaanse troepen te weten, kreeg deze plek de naam Zaanse Schans.

Locatie

Deze unieke toeristische trekpleister wordt jaarlijks door vele dagjesmensen en toeristen uit binnen- en buitenland bezocht.

Programma / activiteiten

De Zaanse Schans is gelegen in Zaandam, even ten noorden van Amsterdam. Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer, zowel vanaf Amsterdam als vanaf het station Zaandam. Ook met de auto is deze attractie goed te bereiken. Vanaf de diverse snelweg afslagen kan men de borden Zaanse Schans al volgen.

Bezoekers aan het Zaans Museum maken kennis met het culturele verleden van de streek en de industriële welvaart. Het Verkade Paviljoen is hier een voorbeeld van. Bezoekers kunnen luisteren naar verhalen die schuilen achter de unieke collectie van het museum, maar ook naar verhalen over het leven van de mensen die hier woonden en werkten. Het is een uniek wandelpark waar men heerlijk kan wandelen of activiteiten en evenementen bij kan wonen. We noemen de kinderboekenmarkt, het ‘Verhalen Spektakel’ en de collectie fraaie Friese uurwerken.

In de winkeltjes die zijn gelegen in de Zaanse Schans kunnen bezoekers terecht voor uiteenlopende artikelen. Van kazen en klompen tot aan houten speelgoed en ambachtelijk vervaardigde levensmiddelen. Natuurlijk ontbreken de traditionele souvenirs winkeltjes hier ook niet.

Stats & tags


Zaandam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling