Introductie

De Stadspoorten Zierikzee zijn de enige middeleeuwse poorten in Nederland, die vrijwel ongewijzigd zijn gebleven vanaf de 16e eeuw. De drie stadspoorten dienden in de middeleeuwen als verdedigingswerken van de stad. Ze beschermden de toegang tot de haven. De poorten, muren en grachten maakten de stad tot een hechte vesting. Vandaag de dag is een groot deel van poorten verdwenen evenals de muren. Echter, het karakter van toen is hiermee niet vergaan. Zierikzee heeft nog altijd de titel; een stad als een kasteel. Bezoekers kunnen de poorten al wandelend, al dan niet onder begeleiding van een gids bezichtigen, maar ook diverse fietsroutes leiden langs de Stadspoorten Zierikzee.

Ga naar de website van Zierikzee Stadspoorten

Historie en populariteit

De Stadspoorten Zierikzee dateren oorspronkelijk uit de 14e eeuw en bestaan uit de Noordhavenpoort, de Zuidhavenpoort en de Nobelpoort. Ze waren gebouwd om de stad te beschermen tegen vijanden. De Zuidhavenpoort, een variant op de Nobelpoort, telt drie verdiepingen die via een traptorentje tegen het gebouw te bereiken zijn. Zowel aan deze poort als aan de Nobelpoort zijn figuren te zien. Bij een verbouwing omstreeks 1500 kregen de torentjes acht- en zeskantige spitsen en werd de weergang overdekt. De Noordhavenpoort vormt een mooi bolwerk. Het binnenplein wordt door een ombouw in hoefijzervorm omringd. De buitenzijde is tevens waterkering. De klokken die nu behoren tot het oudste carillon van Nederland, werden in 1550-1554 gegoten. De poort werd verfraaid in 1772 en in 1960-1970 onderging het havenpoortencomplex een restauratie. De Stadspoorten Zierikzee worden jaarlijks door veel bezoekers zoals toeristen uit binnen- en buitenland bezocht.

Locatie

Zierikzee is een stadje op het eiland Schouwen-Duiveland, gelegen in de provincie Zeeland. De centrumplaats is prima met eigen vervoer te bereiken evenals met het openbaar vervoer. Zierikzee beschikt over een busstation, waar bussen uit onder meer Rotterdam, Goes en Vlissingen stoppen.

Programma / activiteiten

Bij een bezoek aan Zierikzee duiken belangstellenden het roemrijke verleden van de stad in. De stad beschikt over maar liefst 500 historische monumenten, waaronder de Stadspoorten Zierikzee. De poorten en de stadswallen die grotendeels bewaard zijn gebleven, geven de stad een geheel eigen karakter.

Bezoekers kunnen de Stadspoorten al wandelend of fietsend bezichtigen, terwijl het carillon vanuit één van de poorten klikt. Op geregelde tijden is het mogelijk met een gids op pad te gaan door de stad, waarbij de Stadspoorten Zierikzee ook worden bezocht.

Stats & tags


Zierikzee, Zeeland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling