Introductie

Het Zoutmuseum Delden laat bezoekers kennismaken met het complete verhaal van zout, waarbij alle facetten aan bod komen. Zout maakt tenslotte onderdeel uit van de wereldgeschiedenis en het Zoutmuseum biedt de perfecte gelegenheid om het verleden van het nog altijd veelgebruikte product te leren kennen. In het museum kan men onder meer een uitgebreide collectie van zoutvaatjes bewonderen. De basisexpositie biedt inzicht in de verschillende facetten van het zout, variërend van het ontstaan van zoutlagen tot de toepassing van zout en van de symboliek tot de combinatie van zout en cultuur.

Ga naar de website van Zoutmuseum

Historie en populariteit

In Nederland werd in 1886 voor het eerst zout in de bodem gevonden en die locatie is nabij het Zoutmuseum Delden gelegen. Het zout werd bij toeval ontdekt, nadat Baron van Heeckeren van Wassenaar in Delden op het landgoed Twinckel boringen naar drinkwater liet uitvoeren. Er werd water gevonden, maar dit was niet drinkbaar vanwege het hoge zoutgehalte. Het duurde nog tot net voor de Tweede Wereldoorlog, voordat er een zoutfabriek werd gebouwd.

Locatie

Het Zoutmuseum is voor jong en oud meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Programma / activiteiten

Het Zoutmuseum Delden is gevestigd in het hart van Twente in het plaatsje Delden, provincie Overijssel, en op loopafstand van het station gelegen. Bezoekers kunnen het museum vanaf het station binnen zes minuten te voet bereiken. Gasten die met de auto naar het museum komen, kunnen in de directe omgeving van het museum gebruik maken van de gratis parkeerplaatsen.

Naast de basisexpositie, waarin de verschillende facetten van het zout worden belicht, worden er met enige regelmaat wisselende tentoonstellingen georganiseerd in het Zoutmuseum. Bezoekers met belangstelling voor zoutvaatjes kunnen in het museum terecht om diverse modellen te kopen.

Een bezoek aan het Zoutmuseum kan eveneens prima gecombineerd worden met andere activiteiten in Delden en in de omgeving. Na een bezoek aan het museum kan men bijvoorbeeld in de zomermaanden een huifkartocht maken of een bezoek brengen aan de tuinen van Kasteel Twickel.

Stats & tags


Delden, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling