Introductie

Liefhebbers van de impressionistische schilderkunst zullen een vlaag van herkenning ervaren wanneer ze ter hoogte van de Staalstraat vanaf de ophaalbrug over de Groenburgwal in noordelijke richting kijken. Niemand minder dan de wereldberoemde Franse impressionist Claude Monet posteerde hier ooit zijn schildersezel en liet zich inspireren door de prachtige toren van de Zuiderkerk en het typerende Amsterdamse straatbeeld van grachten en koopmanshuizen. Nog steeds torent de spits van de Zuiderkerk in al zijn grandeur boven dit deel van Amsterdam uit. En gelukkig heeft zich inmiddels ook een bij deze grandeur passende huurder gemeld. In afwachting van een definitief onderkomen huurt het Nationaal Historisch Museum de kerk per januari 2011 als expositie- en kantoorruimte.

Ga naar de website van Zuiderkerk

Historie en populariteit

De Zuiderkerk is gebouwd tussen 1603 en 1611, naar een ontwerp in renaissancestijl van de Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. Na zijn overlijden in 1621 is De Keyser in ‘zijn’ kerk begraven. Tot 1929 werden er kerkdiensten gehouden. Minder vroom was de functie als mortuarium, die de Zuiderkerk tijdens de Hongerwinter vervulde. In de jaren zeventig werd de kerk gesloten vanwege de erbarmelijke staat waarin het verkeerde. Na een drie jaar durende restauratieperiode werd de kerk in 1979 weer in gebruik genomen, ditmaal als gemeentelijk informatiecentrum. Bezuinigingen zorgden voor het vertrek van dit informatiecentrum in 2010, hetgeen de weg vrijmaakte voor de huidige huurder, het Nationaal Historisch Museum.

Locatie

De Zuiderkerk staat in de Lastage, tegenwoordig beter bekend als Nieuwmarktbuurt. In de zestiende eeuw was dit het haven- en industriegebied van de stad. In de buurt van de Zuiderkerk staat het Rembrandthuis. De wereldberoemde kunstschilder Rembrandt van Rijn resideerde hier van 1639 tot 1658. Hert Rembrandthuis geeft een mooi beeld van de leefomstandigheden waarin Rembrandt van Rijn zijn schilderijen maakte.

Programma / activiteiten

Zoals gezegd is het Nationaal Historisch Museum sinds begin 2011 vaste huurder van de Zuiderkerk. Daarnaast wordt de ruimte ook nog verhuurd voor zowel particuliere als zakelijke evenementen.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling