Introductie

Het Zuiderzeemuseum richt zich voornamelijk op cultuur, kunst en erfgoed in en rondom het IJsselmeergebied en het voormalig Zuiderzeegebied. Het museum biedt mooie permanente tentoonstellingen in het buitenmuseum en tijdelijke exposities in het binnenmuseum. De evenementen en tentoonstellingen hebben veelal betrekking op de hedendaagse actualiteiten, maar dan neergezet op een verrassende, klassieke Hollandse wijze. Ook voor kinderen is het Zuiderzeemusuem een leuke plek met vele activiteiten. Een speurtocht, stelt lopen of leren schrijven met een echte kroontjespen zijn hier enkele voorbeelden van.

Ga naar de website van Zuiderzeemuseum

Historie en populariteit

In 1948 werd het Zuiderzeemuseum opgericht. In het museum werd het wonen en werken rondom de voormalige Zuiderzee van 1880 tot aan de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 vastgelegd. De ontwikkeling van het openluchtmuseum werd gestart eind jaren zestig en was in 1983 helemaal klaar om de deuren te openen. Dit buitenmuseum toont authentieke oude panden en typisch oud Hollandse activiteiten. Het Zuiderzeemuseum is bijzonder populair bij dagjesmensen en toeristen uit zowel binnen- als buitenland. Jaarlijks mag het museum meer dan 200.000 bezoekers verwelkomen.

Locatie

Het Zuiderzeemuseum is gelegen in Enkhuizen in de provincie Noord Holland en zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar. Parkeren kan zowel bij het museum als op het parkeerterrein bij het NS station Enkhuizen, waarvandaan het ongeveer 10 minuten lopen is.

Programma / activiteiten

Er worden het hele jaar door bij het Zuiderzeemuseum binnen- en buiten exposities alsook evenementen georganiseerd. Hedendaagse, klassieke thema’s worden in het binnenmuseum van diverse kanten belicht en in het buitenmuseum worden bezoekers mee terug genomen in de tijd. Authentieke panden, zoals een school, huizen uit vissersdorpen, een kerk en een visrokerij uit het voormalige Zuiderzeegebied zijn hier op bijzondere wijze nagebouwd. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops, waaronder zeilnaaien, touwknopen of touwsplitsen.

Voor kinderen is er van alles te zien en te beleven. Zij kunnen deelnemen aan verkleedpartijen, knutselworkshops en speurtochten of kunnen een kijkje nemen in het vismuseum. Ook voor schoolreisjes in het museum uiterst leerzaam en leuk tegelijkertijd. Leerlingen maken een reis door de tijd en ondervinden het vroegere dagelijkse leven. Tot slot zijn er compleet verzorgde programma’s te reserveren voor bijvoorbeeld een familiefeest, vergadering, bedrijfspresentatie of jubileum. Daarnaast is er een kapel aanwezig, waardoor het Zuiderzeemuseum een unieke locatie wordt om te trouwen.

Stats & tags


Enkhuizen, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling