Koningsdag en Koningsnacht!
Op 30 april vieren we de verjaardag van onze koning Willem Alexander. Kenmerkend voor deze feestdag is: oranje, rommelmarkten, vaak mooi weer, Koningsnacht, gratis feesten, en heel veel gezelligheid. Dit jaar valt Koningsdag op maandag, wat voor veel mensen betekent dat ze een lekker lang weekend voor de boeg hebben. Met een beetje geluk is het mooi weer en kun je iets leuks gaan doen.

Koningsdag in Amsterdam ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Het jaarlijkse evenement van Radio 538 op het Museumplein gaat helaas niet door. De gemeente Amsterdam heeft een aantal regels uit veiligheidsoogpunt aangepast, waardoor het evenement niet meer kan plaatsvinden. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke festivals te bezoeken in Amsterdam. Verderop in dit artikel kun je meer informatie vinden over Amsterdam. In dit artikel vind je ook tips voor andere leuke steden die je kunt bezoeken.

Koningsnacht
Voor een heleboel mensen begint Koningsdag met de nacht ervoor: Koningsnacht. Een heleboel steden organiseren allerlei gratis festivals en optredens, en het is er altijd reuzegezellig. De volgende lijst toont waar de grootste feesten zullen plaatsvinden.
Elke plaats kun je aanklikken, dan kom je op de site van dat feest en kun je lezen wat er georganiseerd is:

Rommelmarkten
In haast elke stad, dorp en gehucht is wel een rommelmarkt te vinden en het is altijd leuk om Koningsdag hier mee te beginnen. Als je echt voor de koopjes en de unieke vondsten gaat is het verstandig om op tijd te gaan. En met op tijd bedoelen we rond 6/7 uur ‘s ochtends!

Koningsdag
Koningsdag staat bekend om alle gratis festivals die door het hele land te bezoeken zijn, maar dat is lang niet alles! Hier vind je een overzicht van de grootste festivals en leuke dingen die speciaal voor Koningsdag georganiseerd zijn. Klik wederom op de stad om naar de website te gaan waar meer info te vinden is:

 • Amsterdam
  Het Radio 538 Koningsdagfeest gaat niet door, maar er zijn nog een heleboel andere festivals die ook grote artiesten hebben, zoals het SLAM FM feesten Sounds From The Loft Amstelveld 
 • Utrecht
  De Koningsdagfestivals van Utrecht zijn door de hele binnenstad te vinden. De programmering is nog niet voor alle festivals bekend, dus hou de site in de gaten.
 • Den Haag
  Bekijk hier de flyer van de Haagse Koningsdagfeesten. Je kunt onder andere rondritten maken met historische trams, er is een geraniummarkt, het Live Statue Festival met levende standbeelden,
 • Eindhoven
  In het Bearsgebouw is een gratis festival te bezoeken met een aantal grote namen: Paul Elstak, Dune, Mental Theo, Abraxas en Klubbheads.
  Op het Stationsplein is Extrema Queen’s Day ‘n Night, een oranje variant van de bekende Extrema feesten.
  Check de site voor alle festivals en feesten.
 • Groningen
  Groningen heeft ook meerdere dingen georganiseerd, maar ‘s avonds is er in ieder geval een optreden van Postman. De hoofdact wordt binnenkort nog bekend gemaakt. Hou deze site in de gaten voor meer nieuws.
 • Alkmaar
  Alkmaar is er trots op om aan te mogen kondigen dat alle activiteiten gratis te bezoeken zijn. Hier vind je een overzicht. Er is ook een kinderkermis.
 • Arnhem
  Arnhem heeft maar liefst 17 feestlocaties dit jaar, waaronder het Gele Rijdersplein, Jansplaats en de Korenmarkt.
 • Den Bosch
  In Den Bosch noemen ze het niet Koningsdag, maar Koningsmarkt. Het programma is nog niet onthuld, maar vorig jaar hadden ze onder andere Ben Saunders, dus Den Bosch is zeker een aanrader om in de gaten te houden!
 • Delft
  Delft heeft onder andere een optreden van de jaren 60-70 coverband Wayback, die onder andere bekend zijn doordat ze voor Serious Request hebben opgetreden.

Veel plezier op Koningsdag 2012!

Stats & tags


Laat een antwoord achter