Introductie

Picknicken, mountainbiken, paardrijden, lammetjes kijken of gewoon fietsen of wandelen. Het kan allemaal op de prachtige Brunssummerheide in Zuid-Limburg. Dit heerlijke heuvelachtige gebied, bestaande uit heide, bos, vennen en zandverstuivingen leent zich uitsteken voor welke vorm van recreatie in de natuur dan ook. En bovendien is de realisatie van een heus Avonturenbos inmiddels ver gevorderd. Daarmee is de Brunssummerheide een geweldig stukje natuur voor zowel jong als oud.

Ga naar de website van Brunsummerheide

Historie en populariteit

In tegenstelling tot vele andere heidegebieden in Nederland waarvan de historie niet verder rijkt dan een ‘luttele’ honderdduizend jaar, kent de Brunssummerheide een geschiedenis die terug gaat tot in het Mioceen, minimaal 23 miljoen jaar geleden. Dit heeft geresulteerd in een deels andere vegetatie. De voedselarme zandbodem heeft er voor gezorgd dat op de Brunssummerheide planten voorkomen die in andere heidegebieden niet groeien. De heide zelf is het gevolg van cultivatie in de middeleeuwen toen de toenmalige bewoners het bos massaal kapten ten behoeve van landbouwareaal. Pas begin vorige eeuw is er weer bos aangeplant. Aanplant die ook tegenwoordig nog voortduurt, zij het ditmaal in de vorm van loofbomen.

Locatie

De Brunssummerheide ligt in Zuid-Limburg, één van de meest toeristische regio’s van ons land. En terecht, want Zuid-Limburg is prachtig. Een sportieve activiteit op de Brunssummerheide kan dan ook prima gecombineerd worden met tal van leuke andere activiteiten. Maastricht, Vaals, Valkenburg, maar ook het meer nabijgelegen Heerlen, Kerkrade en Brunssum zelf bieden voldoende mogelijkheden om lekker te ontspannen, culinair te genieten, cultureel te verbreden of sportief te zijn. Zeer bijzonder en slechts op een steenworp afstand van de Brunssummerheide is Kasteel Limbricht. Het hele jaar door vormt Kasteel Limbricht het decor voor tal van muzikale, culturele en sportieve activiteiten. Van vechtsportgala’s tot dancefeesten en van magicfairs tot aan dierenshows, evenementenorganisaties maken allen dankbaar gebruik van deze unieke locatie, die ook buiten de evenementen om het bezoeken meer dan waard is.

Programma / activiteiten

De Brunssummerheide heeft een bezoekerscentrum waar bezoekers terecht kunnen voor informatie omtrent wandel- en fietsroutes, speurtochten en kinderfeestjes. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd die ook op de website te vinden zijn.

Stats & tags


Heerlen, Limburg, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling