Introductie

Tijdens de Dag van de Architectuur krijgt het publiek de kans om bijzondere gebouwen eens van binnen te bekijken. Vaak gaat het om gebouwen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor bezoekers, maar op deze dag wordt er een uitzondering gemaakt. Daarnaast worden allerlei activiteiten met een architectuurtintje georganiseerd en er zijn lezingen, rondleidingen en workshops voor jong en oud. Altijd al eens willen weten hoe die oude fabriek of dat bijzondere pand er van binnen uitziet? Ieder jaar in het laatste weekend van juni, hebben bezoekers tijdens de Dag van de Architectuur deze unieke kans.

Ga naar de website van Dag van de Architectuur

Historie en populariteit

Al in 1985 werd het laatste weekend van juni uitgeroepen tot de Dag van de Architectuur. Dit werd geïnitieerd door de UIA, oftewel de Union Internationale des Architectes, met de bedoeling architectuur meer onder de aandacht te brengen bij het publiek. Nederland was koploper in deze unieke architectuurmanifestatie en organiseerde als eerste dit evenement. Sindsdien is het evenement een jaarlijks terugkerend fenomeen, georganiseerd door de Bond van Nederlandse Architecten, de BNA. Tijdens deze bijzondere traditie ontmoeten bezoekers de architect. De Dag van de Architectuur is een enorme publiekstrekker.

Locatie

De Dag van de Architectuur vindt plaats in heel Nederland. In diverse dorpen en steden kunnen bezoekers gebouwen van binnen bewonderen, lezingen bijwonen of deelnemen aan één van de vele activiteiten.

Programma / activiteiten

Tijdens de traditionele Dag van de Architectuur krijgen bezoekers een unieke kans om bijzondere gebouwen van binnen te bekijken en de architect te ontmoeten. Door middel van rondleidingen, tentoonstellingen, presentaties en lezingen kan er kennis genomen worden van de architectuur en de ontwikkeling daarvan. Ook fiets- en wandeltochten geven een prachtige kijk op architectuur.

Ieder jaar heeft de Dag van de Architectuur een ander thema. In het verleden zijn thema’s als “Tweede Leven” en “Zelfverzonnen” gebruikt. Niet alleen kunnen indrukwekkende panden van binnen worden bekeken, ook architectenbureaus stellen hun deuren open voor bezoekers. Initiatiefnemer is de BNA, maar de uiteindelijke organisatie van alle activiteiten is in handen van lokale architectenbureaus, culturele instellingen en de gemeenten.

Stats & tags


Landelijk, Nederland
Evenementen, Juni

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling