Introductie

Kom meer te weten over de natuur bij het centrum voor natuur en milieu De Hortus in Harderwijk. Het gebouw De Hortus stamt uit de zestiende eeuw en kent een indrukwekkende geschiedenis.

Ga naar de website van De Hortus

Historie en populariteit

Het gebouw De Hortus staat vooral bekend vanwege de universiteitsperiode in de zeventiende en achttiende eeuw. In 1647 werd de Gelderse Academie opgericht. Om de kennis van planten toe te passen in de geneeskunde, kwam er een hortus botanicus. De universiteit trok veel studenten, ook uit het buitenland. De bekende wetenschappers Boerhaave en Linnaeus zijn hier gepromoveerd. In 1811 werd de universiteit opgeheven onder het bewind van Napoleon. De planten verhuisden naar de hortus van Leiden. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt door de stichting De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu. Deze stichting wil de kennis en het gedrag voor een duurzame leefomgeving in Harderwijk en omgeving bevorderen. In 2009 brachten 5.600 mensen een bezoek aan het informatiecentrum.

Locatie

De Hortus is gelegen in Harderwijk. Vanaf het station is het gebouw te voet bereikbaar. Bezoekers die met de auto komen, kunnen hun auto kwijt in parkeergarage De Hortus.

Programma / activiteiten

De Hortus heeft een permanente informatiebalie en een winkel. In de winkel worden onder meer natuurboeken, voederkastjes, energiebesparende producten en loeppotjes verkocht en bezoekers kunnen hun vragen over natuurwaarnemingen stellen bij de informatiebalie. Daarnaast organiseert de stichting regelmatig wisselende tentoonstellingen over natuurthema’s. Naast het gebouw vindt u een kruidentuin die door vrijwilligers wordt onderhouden. Een restant van de vroegere hortus botanicus is de Ginkgo biloba. Deze boom werd waarschijnlijk geplant tussen 1750 en 1800. Voor scholieren van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs ontwikkelt De Hortus lesmateriaal. Scholen in Harderwijk en omgeving kunnen zich ook aanmelden voor spannende buitenlessen.

Stats & tags


Harderwijk, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling