Introductie

Nog niet zo heel lang geleden werd de ooievaar in Nederland met uitsterven bedreigd. In de jaren zeventig was het zo dramatisch gesteld met de stand van ooievaars in ons land dat de karakteristieke grote vogel voorgoed uit het Nederlandse landschap zou verdwijnen. Het was vogelbescherming Nederland die toen startte met het houden van ooievaars in zogenaamde ooievaarsbuitenstations. En een van de familie die op dat moment hun erf beschikbaar stelde voor het plaatsen van een buitenstation was de familie Koopman in het Drentse De Schiphorst, vlakbij Meppel. Dat was in 1981. Inmiddels gaat het weer goed met de ooievaar in ons land. En bij De Lokkerij, zoals het ooievaarsstation heet, kunnen ze je er alles over vertellen.

Ga naar de website van De Lokkerij

Historie en populariteit

Zoals gezegd is De Lokkerij in 1981 opgericht. Initiatiefnemer was natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst. Zij vonden de familie Koopman bereid om hun erg beschikbaar te stellen. Een schot in de roos, want het Reestdal, waar ook de boerderij van de familie Koopman in ligt, bleek bijzonder geschikt als leefgebied van de ooievaar. Met als gevolg een forse toename van het aantal broedparen sinds de oprichting van het broedstation.

Locatie

Naast een bezoekje aan De Lokkerij is ook een wandeling door het nabijgelegen Meppel zeer de moeite waard. Mede dankzij het rijke handelsverleden kent deze kleine stad een groot aantal bezienswaardigheden. Een stukje verder reizen, maar zeker niet minder de moeite waard is het Nationaal Park Dwingelderveld. Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Naast natte slenken, droge zandruggen en een groot aantal vennen is het natuurgebied vooral bijzonder omdat het alle drie de in Nederland voorkomende soorten slangen huisvest. Zowel de ringslang als de adder en de gladde slang vinden hier hun habitat.

Programma / activiteiten

De Lokkerij is te bezichtigen van 1 april tot 1 september op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Op overige dagen en buiten het seizoen worden groepen alleen op afspraak ontvangen.

Stats & tags


De Schiphorst, Drenthe, Nederland
Dieren & Natuur, Dierentuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling