Introductie

In het hart van de prachtige Achterhoek ligt Doetinchem. Doetinchem is een middelgrote stad met ruim vijftigduizend inwoners, maar dankzij de sterke regionale functie van de stad in de Achterhoek kent het een verrassend veelzijdig aanbod van kunst, cultuur, sport en evenementen. Met recht een pareltje in het landelijke gebied van de Achterhoek.

Ga naar de website van Doetinchem

Historie en populariteit

Doetinchem wordt reeds in 836 in de annalen vermeld. Maar pas driehonderd jaar later begint de stad te groeien en in 1236 krijgt Doetinchem stadsrechten. In de oorlog wordt Doetinchem zwaar getroffen door zogenaamd ‘friendly fire’. Geallieerde bommenwerpers zien de stad aan voor een Duitse plaats en het stadshart raakt zwaar beschadigd. Gevolg is dat er tegenwoordig nauwelijks gebouwen staan van voor de Tweede Wereldoorlog. Wat niet wil zeggen dat het centrum van Doetinchem sfeerloos is, integendeel. Tal van leuke winkeltjes en terrasjes maken van het centrum van Doetinchem een aangename plek om te verblijven.

Bezienswaardigheden

In de nabije omgeving van Doetinchem staan talrijke kastelen. Een van de meest bijzondere is kasteel Slangenburg, maar ook kasteel Kelder is een bezoekje meer dan waard, zeker wanneer het reeds eerder genoemde middeleeuwse festijn wordt georganiseerd. Het Openbaar Vervoer Museum heeft een uitgebreide collectie schaalmodellen van treinen, bussen en trams. Bijzondere aandacht krijgt het openbaar vervoer in de provincie Gelderland. En voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de historie van Doetinchem en de nabije omgeving is het Stadsmuseum een aanrader. Kortom: Doetinchem is een verrassend veelzijdige parel in de Achterhoek.

Evenementen

Doetinchem kent naast een aantal kleine festivalletjes ook een aantal grote jaarlijks terugkerende evenementen. Het Stadsfeest Doetinchem is hier een mooi voorbeeld van. Het Stadsfeest geniet grote bekendheid in de gehele Achterhoek en trekt jaarlijks meer dan 80.000 die afkomen op optredens van grote Nederlandse sterren, op DJ’s die hun danceplaatjes draaien op de Dancetour en op de Picknick in het Park. Eveneens de rit naar Doetinchem waard is het Straattheaterfestival BuitenGewoon 2011 met onder andere dans, circus- en beeldend theater en animatie. Op het middeleeuws festijn bij kasteel Kelder worden tal van activiteiten uit de tijd van ridders en jonkvrouwen gedemonstreerd zoals boogschieten, veldslagen, broodbakken. Daarnaast is er een middeleeuwse markt en een roofvogelshow. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens Huntenkunst, een manifestatie van beelden, schilderijen, fotografie en andere kunstvormen. Voor de sportieveren onder ons bieden de Achterhoekse wandel- en fietsvierdaagse een unieke kans om de prachtige omgeving van Doetinchem te verkennen.

Stats & tags


Doetinchem, Gelderland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling