Introductie

Aan de oevers van het Veluwemeer en het Wolderwijd en aan de rand van de Veluwe ligt Harderwijk. Met een prachtige, schilderachtige binnenstad is het de moeite meer dan waard Harderwijk met een bezoekje te vereren. Maar de voornaamste attractie waarom toeristen Harderwijk massaal bezoeken is toch wel Dolfinarium. Jaarlijks weet het grootste zeezoogdierenpark van Europa rond de miljoen bezoekers te trekken. En een groot deel van deze bezoekers ervaart tegelijkertijd de schoonheid van Harderwijk zelf.

Ga naar de website van Harderwijk

Historie en populariteit

Harderwijk is een echte Hanzestad. Handel en visserij waren de voornaamste inkomstenbronnen van de stad. Maar toen in 1932 Flevoland voor de deur van Harderwijk kwam te liggen en de woeste Zuiderzee noodgedwongen werd ingeruild voor het kabbelende Wolderwijd en Veluwemeer verloor de visserij in rap tempo aan importantie. Handel bleef en industrie en vooral toerisme werden hier aan toegevoegd. Niet in de laatste plaats vanwege de pittoreske binnenstad van Harderwijk.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden te over in Harderwijk. De trekpleister is uiteraard Dolfinarium. Maar wie na het zien van de kunsten van de walrussen en zeeleeuwen ook nog de culturele honger wenst te stillen doet er verstandig aan het centrum van Harderwijk te bezoeken. De binnenstad is beschermd stadsgezicht en de Grote Kerk, het stadhuis, de Visschpoort en de restanten stadsmuur en de vele prachtige herenhuizen geven de bezoeker het idee in andere tijden te zijn beland. Het Stadsmuseum helpt dit beeld te versterken dankzij een grote collectie van historische voorwerpen uit Harderwijk en omgeving.

Evenementen

In Harderwijk speelt naast toerisme kunst een belangrijke rol. En om dit te benadrukken wordt jaarlijks het Kulting Festival georganiseerd. Dit festival bestaat sinds 1991 en is een ode aan iedereen die kunst maakt. Van professionele kunstenaars tot beginnende amateurs, iedereen vindt op Kulting Festival zijn of haar podium. En de bezoekers worden gedurende het gehele Kulting weekend getrakteerd op een zeer divers aanbod van kunst in de breedste zin van het woord. Een ander bekend festival met landelijke uitstraling is Aaltjesdagen. Ruim tachtigduizend bezoekers weten Harderwijk tijdens de Aaltjesdagen te vinden en weten de bijzondere mix van cultuur, muziek en demonstraties te waarderen. Het historische centrum van Harderwijk fungeert als decor voor de Aaltjesdagen.

Stats & tags


Harderwijk, Gelderland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling