Introductie

Nederland kent een roemrucht zeevaartverleden. Natuurlijk kennen we allemaal admiraal Michiel de Ruyter, die in de eerste drie Engelse-Nederlandse oorlogen een belangrijke rol speelde. Of Piet Hein, wiens naam klein is, maar zijn daden, waaronder de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628, des te groter.
Maar ook de Verenigde Oost-Indische Compagnie of de West-Indische Compagnie zijn voorbeelden van Nederlands rijke verleden op de wereldzeeën. Dit verleden is uitvoerig te bekijken in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, dat zijn deuren na een grondige verbouwing vanaf 2 oktober weer geopend heeft voor het grote publiek.

Ga naar de website van Het Scheepvaartmuseum

Historie en populariteit

Het Scheepvaartmuseum is sinds 1973 gevestigd aan het Amsterdamse Oosterdok aan het IJ. ’s Lands Zeemagazijn, het gebouw waarin het museum is ondergebracht, is gebouwd in 1656 en deed vroeger dienst als opslagmagazijn voor de marine. Voor het museum op zijn huidige locatie terecht kwam, was het gevestigd in het gebouw op de hoek van de De Lairessestraat en de Cornelis Schuytstraat waar nu veilinghuis Christie’s is gevestigd.

Locatie

’s Lands Zeemagazijn heeft een grondige verbouwing ondergaan. De uiterlijke kenmerken van het markante gebouw zijn bij deze renovatie uiteraard bewaard gebleven. Nieuw is de spectaculaire glazen overkapping die het Open Pleyn, zoals het binnenplein wordt genoemd, beschermt tegen weersinvloeden maar tegelijk wel het daglicht doorlaat.
Aan de steigers van het Scheepvaartmuseum ligt onder andere een replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam. Daarnaast behoren ook de Koningssloep van de Koninklijke familie en een trekschuit tot de collectie van het museum. Aan de muren van ’s Lands Zeemagazijn hangen wereldkaarten, wapens en schilderijen, onder andere van Michiel de Ruyter.

Programma / activiteiten

Het Scheepvaartmuseum organiseert diverse rondleidingen, zowel voor scholieren als voor gezinnen, familie, vrienden of collega’s. In totaal acht rondleidingen, allen met een ander thema waaronder de haven van Amsterdam, het gebouw, de gouden eeuw en maritieme meesters geven de bezoeker een prachtig beeld van Nederlands roemrijke zeevaartverleden, zeevaartheden en zeevaarttoekomst.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling